Félmilliárd eurós pótlólagos konszolidációs csomagot jelentett be erre az évre a szlovák kormányfő a kabinet Pozsonyban tartott rendkívüli ülését követően hétfőn, a költségvetés tervezett adóbevételeinek visszaesésére reagálva.

A kormány rendkívüli ülését azt követően hívta össze Robert Fico, hogy Peter Kazimír, a pénzügyi tárca vezetője nyilvánosságra hozta a szaktárca előrejelzését, miszerint a csökkenő adóbevételek miatt veszélybe kerülhet a költségvetés 4,6 százalékosra tervezett GDP-arányos deficitje.

A szlovák kormányfő szerint az adóbevételek csökkenése 340 millió eurós bevételkiesést okozott, és további 90 millió eurós "költségvetési lyukat" eredményezett az is, hogy a költségvetés tervezésénél nem vették figyelembe azt a kiadást, amelybe az ország stratégiai nyersolaj-tartalékainak feltöltése kerül.

Azonnali lépésként döntést hoztak az egyes tárcák kiadásai - összesen 120 millió eurót kitevő részének - befagyasztásáról, valamint azoknak a közbeszerzési eljárásoknak a leállításáról, amelyek nem érintik az állami intézmények mindennapi működését - ismertette Robert Fico a kabinet ülésén született megszorító intézkedéseket.

A pótlólagos konszolidációs intézkedések sorában a kormány jóváhagyta a szociális biztosítóról szóló - már a parlamentben lévő - jogszabály-módosítás gyorsított eljárásba vételének javaslatát is. Ennek alapján október helyett már szeptembertől csökken a - nyugdíjbiztosítási rendszer második pillérét képező - magán- nyugdíjpénztárakba kerülő járulékok aránya. Ettől az egy intézkedéstől 40 millió euró többletbevételt remél a kormány.

A szlovák szaktárca adatai szerint a költségvetés adóbevételei 2012 és 2015 között várhatóan a bruttó nemzeti termék (GDP) 0,3 százalékával lesznek alacsonyabbak a vártnál. Egy ilyen mértékű bevételkiesés - pótlólagos intézkedések híján - a GDP 5,3 százalékára növelné az államháztartás 4,6 százalékra tervezett hiányát idén, és veszélybe sodorhatná azt az EU-val szembeni vállalást is, amely szerint Szlovákia 2013-ban 3 százalékra csökkenti a deficitet.