Rendkívüli Merkel-Sarkozy találkozó

Váratlanul Németországba utazott Nicolas Sarkozy francia elnök - közölték szerda délután német és francia források.
NAPI, MTI-Eco, 2011. október 19. szerda, 18:09
Fotó: Napi.hu

Értesülések szerint Sarkozy még az este Frankfurtban találkozik Angela Merkel kancellárral. Nem kizárt, hogy a találkozón részt vesz Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank leköszönő elnöke is, akit szerda este ünnepélyesen búcsúztatnak el.

A hírt hivatalosan sem német, sem francia részről nem erősítették meg.

Előzőleg Berlinben ismertté vált, hogy a német és a francia vezető a hétvégi európai uniós csúcstalálkozóról, illetve az adósságválság megoldását célzó lépésekről telefonbeszélgetést folytatott egymással.

Amint arról korábban beszámoltunk, a korábbi sajtóértesülésekkel ellentétben nem született megállapodás az európai stabilitási eszköz (EFSF) tőkéjének megemeléséről. A brit Guardian napilap tegnap azt jelentette, hogy Franciaország és Németország megegyezett az biztonsági alap 440 milliárd eurós tőkéjének ötszörösére növeléséről, ami azt jelentené, hogy több mint 2000 milliárd euró állna rendelkezésére bajba jutott országok és bankok kisegítésére.

Az eurózóna tagállamainak vezetői külön is tanácskoznak a Görögországban kialakult helyzetről a hét végi európai uniós csúcsértekezleten. A várakozások szerint valamilyen megállapodást kötnek majd az EFSF megerősítéséről. Az intézkedések egyike lehet, hogy az alap garantálja, hogy visszafizeti az újonnan kibocsátott eurózónás kötvényeken keletkező veszteség egy részét.

Az uniós tisztviselők elismerték a Reutersnek, hogy a megegyezés része lehet az EFSF tőkéjének 3-5-szörös emelése. Ugyanakkor a végső összeg minden bizonnyal nem haladja majd meg az 1,5 ezer milliárd eurót. Elemzők szerint az EFSF-nek legalább 2000 milliárd euróra lenne szüksége, hogy megállíthassa az adósságválság tovoterjedését az eurózónában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

traktoros, 2011.10.22 20:21

Akkor most indulnak a bankóprések vagy mi lesz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html