Rendkívüli OPEC ülést hívhatnak össze

Összehívják a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) rendkívüli ülését, ha a nyersolaj ára elfogadhatatlanul magas szintre emelkedne - jelentette be egy kuvaiti illetékes a szaúdi fővárosban, Rijádban kedden megnyílt nemzetközi energiaügyi fórumon.
MTI-Eco, 2011. február 22. kedd, 15:17
Fotó:

A világ vezető olajtermelőinek és fogyasztóinak a konferenciája olyan időben kezdődött, amikor 100 dollár fölé emelkedett az OPEC olajára, és az olajkartell vezetői egyre nagyobb nyugtalansággal követik a líbiai eseményeket. 

Az OPEC-tag Líbia a világ 12. legnagyobb olajexportálója, napi mintegy 1,7 millió hordó kőolajat termel. Az észak-afrikai ország olajkivitele vasárnap óta csökken, de a szakértők szerint a visszaesés nem jelentős. Mindazonáltal Szaúd-Arábia kedden jelezte, hogy kész növelni olajexportját, ha kiesne a líbiai kőolaj a piacról. 

Időközben egy olasz kormányzati forrás arról számolt be, hogy csökkent az Olaszországba irányuló líbiai gázexport. A név nélkül nyilatkozó forrás rámutatott arra, hogy Olaszország 90 napra elegendő olaj, és 30 napra megfelelő gáztartalékkal rendelkezik. Olaszország olajszükségletének 25 százaléka, gázszükségletének 10 százaléka származik Líbiából.

HOZZÁSZÓLÁSOK