Rendkívüli sikert aratott Merkel - leradírozta ellenfeleit

Elképesztő ovációval biztosította támogatásáról a legnagyobb német kormánypárt, a CDU ezer küldötte Angela Merkel menekültpolitikáját a párt éves kongresszusán. A kancellár jelentéktelenné vagy nevetségessé tette ellenfeleit.
Napi.hu, 2015. december 15. kedd, 15:05
Fotó: Napi.hu

Angela Merkel német kancellár megkapta pártja, a konzervatív CDU majdnem százszázalékos támogatását sokat vitatott menekültpolitikája folytatásához. A párt éves kongresszusának küldöttei annak ellenére mögé álltak, hogy kompromisszum nélkül kitartott amellett a véleménye mellett, miszerint Európának nyitva kell tartania határait - tudósított a Financial Times (FT).

A tanácskozás ezerfős közönsége tíz percen át tartó ovációval, állva tapsolta meg a CDU elnökét beszéde után. Merkel ebben szögezte le, hogy látva a Budapesten megrekedt menekülteket, akik egy része kétségbeesésében gyalog indult el az M1-es autópályán Ausztria felé, "nem többnek és nem kevesebbnek, mint erkölcsi kötelességüknek" érezték, hogy segítséget nyújtsanak a bajba került embereknek.

Ha jól csinálják...

További fontos mondanivalója volt, hogy érezhetően mérsékelni akarják a bevándorlók számát. Ugyanakkor kitartott amellett, hogy Németország nem szigetelheti el magát a világtól, hanem ellenkezőleg: nyitottnak kell maradnia. Ha jól csináljuk, akkor a bevándorlási hullám hasznai bőven kárpótolnak majd a most vállalt kockázatokért - fejtegette.

Az FT tudósítása szerint a kongresszusnak helyet adó teremben tartózkodók jelentős részét nem az érveivel állította maga mellé a kancellár asszony, hanem beszédének szenvedélyességével ragadta magával őket. Sokan érezték úgy, hogy támogatniuk kell vezetőjüket, amikor súlyos támadások érik és igen nagy kihívásokkal kerül szembe.

Ovációzni akartak

Úgy látszik, mintha eleve eldöntötték volna, hogy akármit is mond Merkel, állva tapsolva fogják a támogatásukról biztosítani - idézett az FT egy CDU-tagot. A beszéd kiváló volt, de várjuk meg a következő hat hónapot! Nagy kérdés, hány menekült érkezik ezalatt - tette hozzá egy másik párttag. A CDU támogatottsága a választók körében a nyáron mért 41 százalékról 37 százalékra csökkent - egyértelműen a bevándorlók áradata miatt.

Ennek ellenére a kongresszuson semmi jele nem volt az olyan Merkel-ellenes hangulatnak, amelyet a párt tanácskozásain az elmúlt hónapokban érzékelni lehetett. Senkinek nem jutott eszébe a pártelnököt bíráló transzparenseket kifeszíteni. Mindössze 30-an akadtak az 1000-ből, akik - szembe menve a kancellár álláspontjával - azt követelték, hogy a kormány fordítsa vissza az úgynevezett biztonságos országokból, köztük a Balkánról érkező menekülteket.

Jaj, a bírálóknak

Merkel lerázta magáról legkellemetlenebb bírálója, Horst Seehofer, a bajor DSU elnökének durva kritikáját. A CDU testvérpártjának vezetője kínos helyzetbe hozta vezetőtársát a CSU kongresszusán: éppen akkor bírálta a kancellár menekültpolitikáját, amikor az mellette állt. Nem volt egy unalmas pillanat - fogalmazott most Merkel nevetségessé téve Seehofert.

A hétfői beszéd ugyanakkor kerülte a részleteket. Ehelyett a Németország és Európa előtt álló kihívásokra koncentrált. A kancellár hangsúlyozta, hogy e kettő nem oldhatja meg egymás nélkül a menekültválságot. A dolgok akkor fognak jól menni Németországban, ha jól mennek egész Európában - sütötte el az ismert retorikai fordulatot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mirko, 2015.12.16 19:57

Szeretem, ha Orbánék dühösek, le vannak sz......a.
Itt is látom tücsköt-békát kiabálnak néhányan Európa jelenlegi legjobb politikusáról.
Orbán jelentéktelen figura, a retardáltak nyilván szeretik mert vad primitívségüknek tetszik ez a felcsúti .......
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

akutyafajat, 2015.12.16 15:48

Jól megünnepelték, mert valamit mégiscsak engedett az eddigi idióta elképzeléseiből. Csökkenteni kell a számukat, nincs multikulti, be kell tartaniuk a törvényeket különben nincs ellátás. Viszont ebből az is kiderül, hogy már ő sem számít a szuper munkaerőre. Ellátásra kell berendezkedni amit talán csökkenteni fognak. A sok jó muszlim munkaerő ott van Molenbeeckben és mit ad Allah, nagyrészük munkanélküli. Miért lenne ez másképp a mostani menekültekkel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2015.12.16 14:46

Megint csak azt tudom mondani, hogy szánalmas. Elbutult, közpénzeken ingyenélő, bornírt seggnyaló, konformista pártkatonák a csordaszellem jegyében egymás vállát veregetik, hogy ők milyen fasza gyerekek, bárgyún belevigyorognak a kamerákba, miközben nem oldottak meg semmit, és Németország elsüllyed a migráns mocsokban. Káosz, szemét, tömegverekedések a migránsszállókon, arrogancia, követelőző, nagypofájú, az adófizetők pénzén élősködő semmittevő migránsok, beszivárgó, ellenőrizetlen terroristák mindenfelé. Ezt zúdították a német polgárok nyakába. Remélem fellázadnak, és elhajtják az áruló politikusaikat a migráns csőcselékkel együtt a francba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2015.12.16 08:14

@mirko:
Kár hogy nem ő az anyukád. Midőn befogadna a saját házatokba egy muzi kiscsaládot személyes élményeid lehetnének a befogadásról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2015.12.16 08:12

@Janos78:

A szüleid helyett nem akarok a tanítód lenni, kérdezd meg őket...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html