A világszervezetnél dolgozó diplomaták az AFP-nek elmondták, hogy az ülést az Egyesült Államok kérésére hívták össze sürgős jelleggel.

Eközben Lamberto Zannier, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) főtitkára Brüsszelben újságírók előtt megállapította, hogy a kelet-ukrajnai tűzszünet egyre inkább "virtuálissá" válik, és felhívta a figyelmet a konfliktus továbbterjedésének veszélyére.

"A fegyvereknek e folyamatos áramlása a térségbe egy nyíltabb konfrontációhoz vezethet, ezt pedig nem akarjuk" - mondta Zannier, kifejezve aggodalmát, hogy a válság eszkalálódhat. Alapvetően fontosnak nevezte a politikai eszközök alkalmazását. Ezzel összefüggésben felszólította az Európai Uniót, hogy gyakoroljon nyomást Kijevre és Moszkvára a minszki megállapodás "felélesztésére", mivel jelenleg - mint fogalmazott - a tűzszünet pusztán papíron létezik. A korábban kötött minszki megállapodást - amely lehetővé tette a tűzszüneti egyezményt - az EBESZ főtitkára a létező legjobb választásnak minősítette.

Philip Breedlove tábornok, a NATO európai főparancsnoka szerdán Szófiában megismételte az előző napon egy Nápolyhoz közeli katonai támaszponton elhangzott bejelentését, miszerint Oroszországból több katonai oszlop lépett be Kelet-Ukrajnába. Mint mondta, páncélosokról, légvédelmi rendszerekről és katonai alakulatokról van szó. "Az elmúlt két napon ugyanazt tapasztaltuk, mint amit az EBESZ megfigyelői. Orosz harci felszerelésekből, orosz harckocsikból, orosz légvédelmi rendszerekből, orosz tüzérségből és harci egységekből álló oszlopokat láttunk" - mondta. Az amerikai tábornok aggodalmát fejezte ki az "egyre élénkülő mozgás" miatt, és felszólította a szemben álló feleket, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi határokat.

Az orosz védelmi minisztérium szerdán cáfolta a NATO európai főparancsnokának nyilatkozatát. "Már felhagytunk azzal, hogy figyeljünk Philip Breedlove tábornok alaptalan kijelentéseire az állítólag Ukrajnába behatolt, általuk észlelt orosz katonai oszlopokról" - jelentette ki Moszkvában Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Konasenkov szerint sem a múltban, sem jelenleg semmilyen tény nem támasztja alá ezeket az állításokat, az orosz hadsereg nincs jelen Kelet-Ukrajnában.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán nyilatkozatot adott ki, miután telefonbeszélgetést folytatott John Kerry amerikai külügyminiszterrel. Ebben létfontosságúnak nevezte, hogy az érintett felek betartsák Kelet-Ukrajnában a tűzszüneti megállapodást. Hangsúlyozta, hogy elfogadhatatlan a minszki megállapodások megszegése.