Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Európa-szerte egyre több drón jelenik meg a légtérben, azért az Európai Bizottság pénteken uniós szabályokat fogadott el annak érdekében, hogy az emberek védelmét és biztonságát a levegőben és a földön is biztosítsa. A szabályok mindazokra vonatkozni fognak, akik drónokat üzemeltetnek, így a szakemberekre és a hobbiröptetőkre egyaránt alkalmazni kell majd őket - közölte az Európai Bizottság magyarországi képviselete.

A legfontosabb, hogy 2020-tól a drónokat üzemeltető személyeknek és szervezeteknek regisztrálniuk kell magukat a tagállami hatóságok nyilvántartásában. A tagállamoknak lehetőségük lesz arra, hogy repüléstilalmi övezeteket jelöljenek ki, ahová drónok nem repülhetnek be. A repüléstilalmi övezetek például repülőtereket, légi bázisokat és városközpontokat is magukban foglalhatnak.

Az elfogadott uniós szabályok a helyébe fognak lépni az uniós tagállamokban jelenleg hatályban lévő nemzeti szabályoknak. Az üzemeltetők regisztrációja, a drónok távazonosítása, illetve a repüléstilalmi zónák meghatározása révén minden tagállami hatóságnak meglesz az eszköze ahhoz, hogy megelőzze a nem rendeltetésszerű, veszélyes és jogellenes drónhasználatot.

A 25 kilogrammnál kisebb súlyú drónok üzemeltetői bizonyos feltételek mellett előzetes engedély nélkül is reptethetik majd eszközeiket, de csak ha a drónok nem repülhetnek 120 méternél magasabbra, és a drón minden körülmény között az üzemeltető látómezejében, az emberektől távol repül. Az Európai Bizottság további feladata lesz, hogy konkrét követelményeket határozzon meg a maximális működési távolságra, és arra vonatkozóan, hogy beépített, automatikus rendszerek segítségével biztosíthatóvá kelljen tenni a balesetek elkerülését, a repülés stabilizálását és az automatikus leszállást.