Egy ezer, 15-79 év közötti válaszadó megkérdezésével készült felmérés szerint a Szlovákiában élőknek csak 50 százaléka véli úgy, hogy jobbak az életkörülmények az országban, mint az 1989-es rendszerváltás előtt - idézte a vizsgálatot a pozsonyi Új Szó. A megkérdezettek 38 százaléka szerint a bársonyos forradalom óta rosszabbul él az ország népe, mint előtte, 12 százalékuk szerint semmit sem változott a helyzet.

A Go4insight közvélemény-kutató intézet felmérése szerint jelentős eltérések tapasztalhatók, ha válaszadók életkora alapján elemezzük az eredményeket. Minél idősebbek voltak a válaszadók és minél alacsonyabb volt az iskolai végzettségük, annál negatívabban ítélik meg a rendszerváltás utáni élet minőségét, valamint annál nagyobb arányban állítják, hogy az ország jelenleg rosszabbul teljesít, mint 1989 előtt. A 60 év felettiek 56 százaléka gondolja azt, hogy jelenleg rosszabbak a körülmények, mint a bársonyos forradalom előtt.

A legpozitívabban a magasabb társadalmi beosztásúak, valamint a nagyobb városokban élők vélekednek a rendszerváltásról. A 24 év alatti korosztály 66 százaléka gondolja úgy, jelenleg jobb az életminőség Szlovákiában, mint 1989 előtt.