Miután tavaly megduplázódott azon tartózkodási engedélyért folyamodó külföldiek száma, akik munkavállalási céllal érkeztek Magyarországra, idén további növekedés várható - derül ki a Privátbankár cikkéből. Két éve, 2017-ben még kevesebb mint 25 ezer vendégmunkás érkezett az országba, ám tavaly megközelítette a számuk a 61 ezret. Idén ennek több mint 80 százaléka már augusztus végéig összejött.

A nyolcadik hónappal bezárólag ugyanis közel 50 ezer külföldi kért munkavállalási céllal tartózkodási engedélyt a magyar hatóságtól - tudta meg a hírportál az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságtól (OIF). Ha kapott adatból indulunk ki, akkor idén akár a 75 ezret is megközelítheti a munkavállalási céllal érkező külföldiek száma Magyarországra.

Ez egy év alatt nagyjából 20-22 százalékos növekedést jelentene a 2018-as állapothoz képest. Igaz, az év hátralévő részében a munkaerőpiac szezonalitásából fakadóan előfordulhat, hogy az engedélyért folyamodók száma mérséklődni fog, hiszen a hűvösebb idő visszaveti a mezőgazdaság és az építőipar munkaerőigényét.

Az OIF- adataiból kiderül, hogy a vendégmunkások túlnyomó többsége, 60 százaléka, azaz közel 30 ezer ember ukrán állampolgár. Rajtuk kívül viszonylag sokan, nagyjából 5000-en érkeztek ázsiai országokból, így Kínából, Vietnamból és Indiából is.