Nyilvánosan is elérhetővé tette webarchívumát az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK); az online gyűjteményben tematikusan gyűjtött honlapok, kiemelt eseményekhez kötődő online hírek, továbbá átfogó jelleggel elvégzett "webaratások" eredményei között kutathatnak az érdeklődők - írja az MTI.

A magyar weboldalak tömeges mentésének lehetőségét az OSZK informatikai fejlesztéséhez szükséges források biztosításáról szóló kormányhatározat alapján kidolgozott Országos Könyvtári Rendszer (OKR) fejlesztési programja biztosítja.

A dokumentumok gyűjtése háromféleképpen történik: a legfontosabb magyar webhelyekről válogatva, a kiemelt események kapcsán, továbbá "webaratással", általános jelleggel a magyar webtérről. A tematikus és esemény alapú aratások mellett a webaratás során az OSZK évente egy-két alkalommal igyekszik a magyar webtér minél nagyobb részéről pillanatfelvételt készíteni, vagyis néhány nap alatt lementeni több százezer honlapot a kezdőoldaltól kiindulva legalább két szint mélységig.

Az aktuális hírek, kiemelt események aloldalára az OSZK jelenleg heti rendszerességgel menti a koronavírus-járványról szóló magyar nyelvű híreket és információkat.

Máshol, az online könyvtárként is működő Internet Archive működtetői úgy döntöttek, hogy ideiglenesen megszüntetik a működésük alapját képező, példányszámhoz kötött korlátozást - írja az Index.

Az egy héttel ezelőtti bejelentés óta számottevően meg is növekedett az OL regisztrált felhasználóinak száma, az első két nap csaknem húszezren iratkoztak be, és az OL adatai szerint napi 15-20 ezer könyvet kölcsönöznek ki.