A NAV évek óra az alaptörvényt sértve szed be örökösödési illetéket az élettársi kapcsolatban élők megözvegyült tagjaitól - idézte a Magyar Nemzet az alapvető jogok biztosának megállapítását. Az élettársaknak azonos elbánásban kellene részesülniük, mint a házastársaknak, aki esetén nincs örökösödési illeték.

Ingatlanok öröklése esetén kilencszázalékos, egyéb vagyontárgyaknál 18 százalékos illetéket kell fizetni. Ez azt jelenti, hogy egy 15 millió forintos lakás után például közel másfél milliót, egy hárommilliós autónál több mint félmillió forintot kell befizetni az adóhatóság kasszájába.

A biztos azt várja az állami szervezetektől, hogy egyformán értelmezzék a jogszabályokat, ugyanis ebben az esetben például a NAV úgy gondolta, hogy meg kell különböztetnie az élet- és a házastársakat, míg az igazságügyi tárca szerint azonosan kezelendők.

Emellett felszólította a kormány illetékes tagját, hogy intézkedjen a feleslegesen beszedett összegek visszafizetéséről. Az adóhivatal nem válaszolt a Magyar Nemzet azzal kapcsolatos kérdésére, hogy mit szándékoznak tenni, az NGM-nél tanulmányozzák az ügyet.