Renzi: a kelet-európai országok "ne diktáljanak nekünk erkölcsöt"

A keleti országoknak nem kellene erkölcsöt diktálniuk nekünk címmel közölt interjút Matteo Renzi olasz kormányfővel csütörtökön a Die Welt című konzervatív német lap.
MTI, 2015. november 12. csütörtök, 13:52
Fotó: Reuters

A baloldali Demokrata Párt (PD) politikusa arra a kérdésre, tart-e attól, hogy széteshet az Európai Unió a jobboldali demagógok miatt, mire kialakul a migrációs válság hosszú távú kezelésének stratégiája, elmondta, hogy különösen az "új tagállamok" magatartása bántja.

Ezek az országok sokat köszönhetnek az EU-nak, és egyes nyugat-európai országokban pártok és politikusok választásokat és pozíciójukat vesztették el, hogy "megvédjék Európa eszményét" - mondta Matteo Renzi.

Franciaországban "népszavazás veszett el a lengyel vízvezeték-szerelőtől való félelem miatt" - tette hozzá.

"A nyugat-európaiak megfizették a keleti bővítés politikai árát", és "nincs rendben, hogy most ezek az országok diktálják az erkölcsöt nekünk"- mondta az olasz miniszterelnök, hozzátéve, hogy az EU-nak közösen kell megbirkóznia a kihívással.

Arra a kérdésre, hogy miként akarja erről meggyőzni az olyan embereket, mint Orbán Viktor, mielőtt késő lesz, azt mondta, hogy az ügy nem csak a magyar miniszterelnököt érinti, és nem jobboldali-baloldali megosztottságról van szó. Ezt mutatja, hogy a Csehországban és Szlovákiában a szocialisták ugyanazt az álláspontot képviselik, mint a magyar és a lengyel kormány.

Földrajzi, és nem politikai megosztottság mutatkozik, méghozzá azok között, akik "Európáról mint nagy ideálról gondolkodnak", és akik "mindenekelőtt a gazdasági hasznot látják benne" - mondta Matteo Renzi.

"Elkeserítő látni, hogy falakat emelnek, csapdát a szabadságnak" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, mit tehet Európa a menekültáradat megfékezéséért, azt mondta, hogy nézőpontot kell váltatni. Az EU-t csak keleti irányba bővítették, és "tragikus és történelmi hiba volt kihagyni a balkáni országokat". Albániának, Montenegrónak és Szerbiának "elsőbbséget" kell adni az EU-ban- mondta az olasz kormányfő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tegnaputan, 2015.11.13 23:09

@mirko: "Az olasz egység Cavour személyéhez köthető és nem Garibaldiéhoz. Garibaldi kalandor volt valójában, aki Dél Itáliát segítette."
Egy kis olasz történelem:
Cavour Giuseppe Garibaldival kötött szövetséget: míg a miniszterelnök diplomáciai manőverekkel megszerezte Toszkánát, a modenai és pármai hercegséget, addig a gerillavezér partra szállt Szicíliában (a ?Marsalai ezer? között harcolt Türr István és a hősi halált halt Tüköry Lajos is), majd elfoglalta a déli tartományokat és Nápolyt, a Bourbon királyok székhelyét. 1860. október 29-én a Campania tartománybeli Teanóban találkoztak Garibaldi vörösingeseivel. A miniszterelnök ezzel demonstrálta az európai diplomáciának, hogy a forradalmi kaland véget ért, és a királyság biztosítja a rendet Itáliában.
Cavour ezekben az években személyes kapcsolatban állt a magyar emigrációval is, amelynek az olasz egység támogatása, a Magyar Légió részvétele fejében Magyarország felszabadítására is ígéretet tett. 1860 őszén Cavour Torinóban fogadta a Magyar Nemzeti Igazgatóság tagjait, Kossuth Lajost, Klapka Györgyöt és Teleki Lászlót, hogy egy 1861 tavaszán Ausztria ellen indítandó háború terveit kidolgozzák. Ez azonban meghiúsult, mert III. Napóleon, akinek nem volt ínyére az olasz egység gyors megvalósulása, felmondta a korábbi szövetséget.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2015.11.13 22:40

@Bulemia: Tüköry 1848-49-s szabadságharcban is hősiesen harcolt az erdélyi fronton. Bajtársa Petőfi Sándor alkotta meg a VILÁGSZABADSÁG szót, ennek semmi köze a nemzeteket megsemmisíteni kívánó baloldali internacionalizmushoz.

"Tüköry inetrnacionalista (!!) segítséget adott nem a mai - általa elcsúfított értelemben - volt európai."
Tüköry az olasz nép (-nek is) hős ezredese, akiről Palermo egyik főútvonalát nevezték el (Corso Tukory). Fogalmam sincs, mit csúfított az európaiságon.

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Az hogy állandóan sértegetsz, az a neveltetésedből adódó személyiségzavar, az ilyet nehéz levetkőzni, de próbálkozz hátha neked sikerül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mirko, 2015.11.13 22:36

@tegnaputan:
Az olasz egység Cavour személyéhez köthető és nem Garibaldiéhoz. Garibaldi kalandor volt valójában, aki Dél Itáliát segítette.
A piemonti királyság miniszterelnökétől Orbán tanulhatna, hogyan kell barátokat szerezni a nagyhatalmak közül a nemzeti érdekekért, akár alkalmanként is.
Orbán úgy viselkedik mint egy elefánt a porcelánboltban!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.11.13 21:23

@tegnaputan:

Fogalmazzunk úgy, hogy megfelelő legyen: te egy senki vagy, európainak legfeljebb csúfolhatod magad, Garibaldi nemzeti hős volt, Tüköry inetrnacionalista (!!) segítséget adott nem a mai - általa elcsúfított értelemben - volt európai.

A többi igaz, mint a "soha nem hazudok"...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2015.11.13 20:39

@mirko: "Most hatódjunk meg, mit akarsz mondani a történeteddel?"
A szabadságot szerető olasz, lengyel, magyar (és még sorolhatnám) emberek értik mit mondott Garibaldi.
Nekünk ezt jelenti európainak lenni, segíteni egymást a népeink szabadságáért, kell a legdrágább dologgal az életünkkel is.
Nekünk ezek számítanak az európai értékeknek, nem pedig más népek megsemmisítése (fegyverrel, uzsorával, betelepítéssel vagy más módszerrel).
"akinek van füle a hallásra, hallja meg!" (Mt13:9)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html