BUX
41002

Renzi maradását kéri az olasz államfő

Sergio Mattarella olasz államfő felkérte Matteo Renzi miniszterelnököt, hogy maradjon a hivatalában a költségvetés elfogadásáig - jelentette be hétfő este az elnöki hivatal.

Inforádió, MTI, 2016. december 5. hétfő, 22:19

A hírt egymondatos közleményében az elnöki hivatal azzal indokolta, hogy az államfő szeretné betartatni a törvényhozás menetrendjét, és kockázatosnak tartaná az ideiglenes kormányzást a költségvetés parlamenti elfogadása előtt.

A sajtóban már korábban felmerült ennek a megoldásnak a lehetősége azzal az érvvel alátámasztva, hogy a törvényt már napokon belül jóváhagyhatják.

Matteo Renzi hétfő reggel bejelentette lemondási szándékát, miután súlyos vereséget szenvedett az alkotmányos berendezkedés mélyreható átalakításáról szóló népszavazáson.

A találkozó után a sajtó azt jelentette, hogy Renzi "a felelősségét érezve" elfogadta az államfő halasztási kérését, de ezt hivatalosan még nem erősítették meg.

Renzi a találkozó után egy mellékbejáraton elhagyta a Quirinale-palotát anélékül, hogy nyilatkozott volna a médiának, és visszatért a kormány székhelyére, ahol előzőleg megerősítette a kormánytagok előtt, hogy lemondási szándéka szilárd, és köszönetet mondott a minisztereknek a csapatszellemért a hivatali ideje 1006 napja alatt.