Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Nyíltan válaszolok, mert amit a tárgyalásokon elmondtam, nyugodtan megismételhetem a nyilvánosság előtt is. Nincs szó fenyegetésről, ahogy ezt valaki minősítette, hanem egy teljesen nyílt és reális mérlegelésről" - válaszolta Matteo Renzi a cseh lap római tudósítójának kérdésére.

Szerinte az uniós tagság "a közös értékek vállalásáról és a kölcsönös szolidaritásról szól. És ennek minden téren meg kell nyilvánulnia" - szögezte le az olasz politikus.

Rámutatott, hogy Olaszország évente mintegy 20 milliárd euróval járul hozzá az EU költségvetéséhez, míg vannak olyan államok, amelyek többet kapnak, mint befizetnek. Úgy véli, ez rendben is lenne, de elvárja: "Ha kimondjuk, hogy a menekültügy összeurópai probléma, és megoldása nem nehezedhet csak Görögország, Olaszország, Németország vagy Svédország vállára, akkor a megoldásba minden uniós állam bekapcsolódik, és ezt mindenki meg is érti".

Renzi bízik abban, hogy "amikor majd elkezdünk a 2020-2026-os időszak uniós alapjairól beszélni, amire rövid időn belül sor kerül, nem lesz szükség ennek a dolognak a hangsúlyozására".

Az európai baloldal helyzetét firtató kérdésre Matteo Renzi azt mondta, hogy a baloldal ma komoly problémákkal küszködik. A szélsőbaloldal soha nem volt képes megfelelően kormányozni, ezért ezektől a pártoktól és mozgalmaktól nem tart.

A mai európai helyzetben sokkal inkább tart a szélsőjobboldaltól, és néha meglepődik, hogy az Európai Szocialista Párt néhány tagja "közelebb áll Orbán Viktorhoz, mint Angela Merkelhez" - jegyezte meg az olasz kormányfő az interjúban.