Több tudományág szakértői vettek részt a NORAH (Noise Related Annoyance, Cognition and Health) öt éven át tartó német kutatásban, amely a repülőgépek, forgalmas utak és sínek okozta zaj hatásait vizsgálta a környéken élők egészségének monitorozásával három régióban - a Rajna-Majna vidékén, Köln és Bonn térségében, valamint Stuttgartban.

A közlekedési zaj növeli a depresszió és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, de az eddigi vélekedésekkel ellentétben nem bizonyítható, hogy hatással lenne a vérnyomásra - közölték a NORAH szerzői csütörtökön Frankfurtban.

A kutatásban résztvevők közül a depresszió elsősorban azokat érintette, akik repülőtér közelében éltek. Ezeket a pszichés következményeket eddig szinte alig vették figyelembe - vélik a kutatók, akik az életminőséget, az alvás folyamatát és a betegségek gyakoriságát is vizsgálták. A repülőterek környékén élők általában erős leterheltségről számoltak be, az évek során pedig ez az érzetük erősödött.

Pozitív dolgokról is beszámolhattak a tudósok: amióta 2011-ben a frankfurti repülőtéren hatórás éjszakai pihenőidőt vezettek be, a környék lakói lényegesen nyugodtabban alszanak. A NORAH nemzetközi szinten az eddigi legátfogóbb tanulmány, amely a közlekedési zaj egészségre és életminőségre mért hatását vizsgálta - közölte Johann-Dietrich Wörner, a kutatás elkészítésére megbízást adó frankfurti repülőtéri fórum vezetője.

A közlekedés zajának hatásait Frankfurt térségében 900 ezer épületnél mérték, a megterheltségről 29 ezer lakót kérdeztek repülőtér környékén, az egészségügyi kockázatok elemzéséhez az egészségbiztosítók által egymillió emberről gyűjtött adatot vizsgáltak. Az alvásminőség kutatásában kétszázan, a vérnyomás változásának vizsgálatában 844-en vettek részt.