A kelet-európai régió országainak gazdasági versenyére is hatással lehetnek azok a kedveszmények, amelyekkel Ukrajna el akarja csábítani a külföldi befektetőket - derült Volodimir Zelenszkij ukrán államfő beszédéből, amelyet a világ gazdasági és politikai elitje előtt a davosi Világgazdasági Fórumon mondott el. Ukrajnába egyébként 2019 januárja és szeptembere között 2,2 milliárd dollár működőtőke érkezett a határon túlról.

Az első intézkedés szerint minden olyan befektető, aki legalább 100 millió dollár értékben visz tőkét Ukrajnába, személyes védelmezőt kap. Ez azt jelenti, hogy a kormány külön megbízottat jelöl ki a támogatására, aki több nyelven beszél és a nap 24 órájában, heti hét napon át a rendelkezésére áll. Emellett ezek a cégek külön egyezséget köthetnek a kormánnyal, amelyben az utóbbi garantálja a védelmüket.

A második kezdeményezés szerint adóparadicsomokhoz illő kedvezményt kapnak azok a vállalatok, amelyek készek legalább 10 millió dollárral részt venni a hamarosan induló privatizációban. Ez azt jelenti, hogy öt éven át nem kell adózniuk az Ukrajnában elég nyereségük után. Végül ugyanezt a kedvezményt ajánlják azoknak a befektetőknek, amelyek legalább 10 millió dollárt fektetnek be az állami vállalatokba.