Skóciában óriási változásokat hozhat a december 12-ei előrehozott választás - az szavazók lelkében. Richard Hunter volt menedzser, aki a 2014-es skót függetlenség népszavazáson az ország Nagy-Britanniában, majd 2016-ban a brit függetlenségi referendumon az Egyesült Királyság EU-ban maradása mellett szavazott, arra készül, hogy megváltoztatja ifjú kora óta követett választási preferenciáját. Feladja a toryk támogatását, helyettük a Liberális Demokraták parlamenti képviselőjelöltje mellé teszi az X-et.

Bár az utóbbi várhatóan nem nyer, ezzel növeli a Skót Nemzeti Párt (SNP) győzelmi esélyét választókerületében, ugyanis a két évvel ezelőtti szavazáson a konzervatívok hajszállal verték meg az SNP-t ebben a körzetben - derül ki a Financial Times (FT) helyszíni riportjából. Hunter "kétségbeesetten" tapasztalja, hogy Boris Johnson miniszterelnök vezetése alatt a toryk átalakultak keményvonalas brexiter párttá, azaz immáron nem nevezhetők hagyományos jobbközép politikai erőnek. Szerinte sem skótok, sem a kevésbé tehetősek problémáit nem értik.

Gyökeres változás

A Konzervatív Párt természetes szavazóbázisához tartoztak a centrista skót választók, akik távolságot tartottak az egyre erősödő skót nacionalizmustól, ám Johnson megjelenésével ez gyökeresen megváltozott. Nem Hunter az egyetlen, akit a kormányfő brexiter politikája szembe fordít a párttal. Anglia határain kívül ez mindenütt felfűtötte a nacionalista indulatokat, ami felidézi az Egyesült Királyság széthullásának lehetőségét - állapítja meg az FT cikke.

Skóciában a 2016-os brit függetlenségi népszavazáson a szavazók 62 százaléka voksolt az EU-ban maradásra - ebben a hangulatban Johnosn brexiter irányvonala miatt 13 képviselői helyet veszíthetnek a tory a 2017-es választáson elért eredményükhöz képest. Ezen akár a parlamenti abszolút többségük is elúszhat.

Johnson taszító

Ha egy skót 2017-ig a konzervatívokra szavazott, azzal azt fejezte ki, hogy brit unionista, az EU-ban maradás pártján áll vagy legfeljebb a puha brexitet (az EU-s tagsághoz közeli státust) támogatja - véli Ailsa Henderson edinbrugh-i politológus. Most azonban az fogja meghatározni a skótok prioritásait, hogy nem akarják, hogy az Egyesült Királyság kilépjen az EU-ból, de amit még kevésbé akarnak az kemény brexit. Johnson megosztó személyisége miatt mondott le és vonult vissza a politikából Ruth Davidson, a toryk skóciai elnöke, aki a 2017-es siker legfontosabb kovácsa volt.

A miniszterelnök személyisége van a hátterben Fran McMillan választási preferenciájának megváltozása mögött is, akivel egy golfklubban találkoztak az FT riporterei. McMillan neveltetésével magyarázza, miért szavazott mindig a torykra, de Johnson - Boris, ahogy említi - kiverte nála a biztosítékot. Nem képes egy bohócra szavazni.

Boris Johnson a legjobb angol kiképző őrmester, ami a skót nacionalisták malmára hajthatja a vizet. Az SNP-nek Margaret Thathcer óta kellett várnia egy ilyen kormányfőre - véli Tom Devine, az Edibrugh-i Egyetem történésze. A személyisége, a háttere (hogy egy ősi angol elitiskola tipikus neveltje) és a tény, hogy az emberek kétszínű szélhámosnak tartják pontosan arra jó, hogy Skóciában az emberek elutasítsák. Az SNP azzal kampányol, hogy a Westminsterben az EU-ban maradásért fog harcolni. Ezzel megnyerheti a maradáspárti szavazókat és azokat a nacionalista brexitpártiakat is, akiknek fontosabb a skót függetlenség Nagy-Britanniától, mint az EU-s kilépés.