Retteg az atomkatasztrófa árnyékában a világ

A fukusimai atomerőmű katasztrófája nyomán durván visszaesett az atomenergia támogatása a világon, már a füstös szénerőművek is népszerűbbek, mint a szén-dioxid-kibocsátástól mentes nukleáris blokkok. A radiokatív szennyezettségtől tartva az emberek majdnem ötven százaléka elutasít legalább egy japán exportélelmiszert.
NAPI, 2011. június 20. hétfő, 10:37
Fotó: Napi.hu

Az Ipsos - a nukleáris atomerőművek építésével kapcsolatos németországi és olaszországi vitákat követően készített - kutatása szerint 54 százalékról 38-százalékra csökkent az atomenergia támogatottsága a világon, s jelenleg alacsonyabban áll, mint a 48 százalékos támogatottságot élvező széné. Nem meglepő, hogy éppen a német és az olasz lakosság utasítja el az atomenergia jövőbeli felhasználást a leginkább: a vizsgált 24 ország közül Németországban csupán 21, Olaszországban 19, Mexikóban 18 százalék az atomenergia támogatottsága.

A világ válaszadóinak csupán 34 százaléka véli úgy, hogy a fukushimai katasztrófa "egy előreláthatatlan és egyedi esemény, s az atomiparnak folytatnia kell a nukleáris erőművek építését. Ugyanakkor a földrengés és az ezt követő cumani sújtotta Japán lakóinak majd a fele (45 százaléka) tartja az atomenergiát jelenleg is elfogadható energiaforrásnak, s 71 százalékuk támogatja az atomerőművek modernizálását.

A megkérdezettek 95 százaléka a értesült a fukushimai katasztrófáról, s közülük tízből heten egyetértenek azzal, hogy "ami a japán atomerőművel történt bizonyítja, hogy az ilyen létesítmények mennyire sebezhetőek az előre nem látható eseményekkel szemben, s hogy halálos következményekkel járhatnak a környezetükben élőkre. Éppen ezért le kell állítani az építésüket." Arra kérve a válaszadókat, hogy fejezzék ki támogatásukat vagy ellenzésüket a villamosenergia hat alternatív energiaforrását tekintve, az atomenergia kapta a legalacsonyabb értéket, messze elmaradva a nap- (97), a szél- (93), a vízenergia (91), a földgáz (80) és a szén mint energiahordozó (48 százalékos) támogatottsága mögött.

Az atomenergia elutasítóinak egynegyede a japán katasztrófa következményeként alakította ki álláspontját, míg közel kétharmaduk korábban is ezen a véleményen volt. A világ válaszadóinak közel háromnegyede véli úgy, hogy a nukleáris energia "átmeneti energiaforrás", míg egynegyedük hiszi, hogy "elfogadható és hosszú távú megoldást jelent azokban az országokban, amelyek rászorulnak mint energiaforrásra.

A radioaktív szennyezettségtől tartva a világ válaszadói közül tízből nyolcan jelenleg legalább egyet elutasítanak a következő japán exportcikkek közül: hal, tengeri alga , sushiéttermek kínálata, gyümölcs, rizs, tészta. E csoport 56 százaléka állítja, hogy a japán atomkatasztrófa miatt döntöttek így. Leginkább Dél-Korea, Kína, India , Törökország és Olaszország lakói tartoznak ebbe a kategóriába. Dél-Afrika, Oroszország és Lengyelország polgárai utasítják el legkevésbé ezeket a termékeket. Összegezve megállapítható, hogy 24 ország válaszadóinak több mint 45 százaléka elutasít legalább egy japán exportélelmiszert a fukushimai atomkatasztrófa következményeként.

HOZZÁSZÓLÁSOK