Több mint nyolc éve nem látott szintre, 107,22 jen/euróra erősödött a japán deviza az euróval szemben, majd kissé gyengült, miután a piaci szereplők a világgazdaság növekedésének lassulására számítanak, s ezért a befektetők igyekeznek biztonságba helyezni pénzüket.

Az amerikai devizával szembeni árfolyam 1995 júniusa óta nem látott szintre, 84,34-re erősödött.

A dollár az euróval szemben az 1,2621-es szintig erősödött, amire július 13. óta nem volt példa. A font négyhetes mélypontra gyengült a dollárral és a jennel szemben.

Mindezt ráadásul pusztán néhány pesszimista elemzői előrejelzés indította el: a Bloombergnek nyilatkozó szakértők várakozása szerint a használt lakások értékesítése annualizáltan 13 százalékkal, 4,65 millióra esett júliusban, az újaké pedig 330 ezer maradt; a német Ifo gazdaságkutató intézet üzleti bizalmi indexe pedig várhatóan 105,7 pontra csúszik vissza augusztusban a júliusi 106,2-ről.

A Bank of Japannek hamarosan tenni kell valamit a jen erősödése ellen - állítják szakértők. A beavatkozás egyre sürgősebbé válik - a japán valuta idén eddig 15 százalékkal erősödött a többi vezető devizához képest, az euró 9,4 százalékkal gyengült, a dollár 4,1-del erősödött.