Bővíteni akarja a sajátos venezuelai rezsicsökkentést Nicolas Maduro államfő, aki tévébeszédben jelentette be, hogy kiterjesztené a fogyasztói árak korlátozását és jogilag korlátozná az üzleti vállalkozások profitrátáját, ha felhatalmazást kapna a rendeleti kormányzásra.

Maduro azt követően állt a kamerák elé, hogy a hét végén a kormány a hadsereg bevetésével lényegében elkonfiskálta a Daka, a JVG és a Krash elektronikai boltok árukészletét, mondván: irreálisan magas áron kínálták portékájukat. A latin-amerikai ország parlamentje a héten szavaz arról, hogy teljesíti-e az elnök kérését, amelynek alapján a kormány ideiglenesen jogot kapna arra, hogy rendeletekkel irányítsa az országot. Erre az államfő szerint azért van szükség, hogy letörjék a nemzet testén élősködő korrupciót és felszámolják a gazdasági szabotázst.

Burzsoá paraziták

A hét végi akcióban előfordult olyan elektronikai termék, amelynek az árát a hét eleji negyedére szállították le - nem csoda, hogy tömegjelenetek alakultak ki a boltok előtt. Az elnök utólag azzal magyarázta a drasztikus beavatkozást, hogy az bolthálózatok menedzserei gazdasági háborút folytatnak Venezuela ellen. Maduro beszédében zéró toleranciát hirdetett a spekulánsokkal szemben, kijelentette, hogy az árak emelése több mint uzsora, egyszerűen lopásról van szó.

Az államfő nem kímélte azt a néhány "elszigetelt" sajtóorgánumot sem, amely tudósított egy Daka-üzlet kifosztásáról. Szerinte ezek a lapok a burzsoá paraziták bűntársai. Végül bejelentette, hogy a sajátos árszabályozást kiterjesztik a játékokat, az autókat, az élelmiszereket, a textilárut és a cipőket értékesítő üzletekre is.

Kuba bábja

Henrique Capriles, az ellenzék vezére szerint Maduro fellépése csak azt bizonyítja, hogy az államfő pusztán a kubai kommunista kormány félresikerült bábja. Minden egyes alkalommal, amikor megszólal, elriasztja a befektetőket, amelyek munkahelyeket teremthetnének. Ezzel csak súlyosbítja a gazdasági válságot. Capriles csupán hajszál híján veszített Maduróval szemben az áprilisi elnökválasztáson.

Hivatalos adatok szerint az infláció meghaladta az 50 százalékot. Nem véletlen, hogy a drágulás a jövő hónapban esedékes önkormányzati választások egyik fontos témájává vált. Maduro szerint az ellenzéki erők szabotázsa áll az ország gazdasági gondjainak hátterében. Az utóbbiak viszont úgy vélik, hogy az államfő az árháborúval növelni akarja népszerűségét a szegény rétegek körében a választások előtt.