Rezsicsökkentés: van, ahol komoly gondokat okozott

A spanyol kormány suba alatt hárommilliárd euróval növelte az ország adósságát 2012 utolsó napjaiban, mivel megemelte az ország áramszolgáltató cégeinek veszteségére vállalt állami garanciát − jelentette a Bloomberg.
Komócsin Sándor, 2013. január 9. szerda, 06:35
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A hivatalos közlönyben a takarítók nyugdíjjogosultságairól szóló határozathoz csatolták azt a rendelkezést, amely lehetővé teszi Madridnak, hogy további kötvényeket bocsásson ki az úgynevezett FADE programban. Az állami ellenőrzés alatt álló spanyol áramellátási rendszerben a szolgáltatók bevétele nem fedezi az áramért az erőműveknek fizetett kiadásaikat. A különbséget a FADE keretében kibocsátott kötvényekből fedezik − ezek törlesztésére vállal garanciát az állam −, így a FADE-papírok összértéke nem jelenik meg a költségvetési hiányban. Az összeg azonban hízik: a múlt év végén meghaladta a 20 milliárd eurót.

Az ipari minisztérium próbált lépéseket tenni a hiányzó forrás előteremtésére, például az energiatermelőkre kivetett adókból szedné be a kötvények fedezetét, a pénzügyminisztérium azonban nem csupán felülírta ezeket a javaslatokat, hanem még ki is vont a 2013-as költségvetésből 2,1 milliárd euró állami támogatást, amit a szolgáltatók tarifabevételeik pótlására kaptak volna. Az ipari tárca számítása szerint beavatkozás nélkül 2015-re 50 milliárd euróra nő az áramszolgáltatók veszteségéből fakadó állami fizetési kötelezettség, ami nagyobb terhet ró majd a kormányra, mint a pénzügyi válságot megelőző ingatlanlufi miatt eladósodott bankok feltőkésítése.

HOZZÁSZÓLÁSOK