Riadójelzés az USA-ból: megvalósulhat a rémálom

Csak most esett le a tantusz az Egyesült Államok politikai vezetői köreiben, hogy két nap múlva a skót függetlenségi népszavazás eredményeként széteshet az USA legerősebb, tradicionális európai szövetségese, Nagy-Britannia. Többen kongatják a vészharangot.
Napi.hu, 2014. szeptember 16. kedd, 09:58
Fotó: MTI/EPA

Közgazdasági szempontból hibát követnének el a skótok, ha a csütörtöki népszavazáson a függetlenség mellett döntenének. Emellett geopolitikai katasztrófát jelentene Nagy-Britannia szétesése - figyelmeztetnek amerikai szakértők, köztük Alan Greenspan, a Fed korábbi elnöke. Washingtonban csak most jutott el a politikai-gazdasági elit tudatáig, hogy akár így is végződhet a referendum - derül ki a Financial Times (FT) cikkéből.

Eddig azt feltételezték, hogy nem fenyegeti veszély a kiválás elutasítását, a nemek többségét, ezért riadójelzésként hatottak az amerikai fővárosban azok a közvélemény-kutatási eredmények, amelyek szerint bármilyen eredményt hozhat a népszavazás. Abban vagyunk érdekeltek, hogy Nagy-Britannia erős, ütőképes és egységes maradjon - nyilatkozta Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője.

Elszámolják magukat

Greenspan szerint a függetlenség elnyerése meglepően rossz hatással lenne Skóciára magára. Az igen mellett kardoskodó nemzeti párt kommunikációjából egyáltalán nem derül ki, milyen következmények várnak a skótokra. A nacionalista gazdasági előrejelzés olyan valószínűtlen, hogy egyszerűen szót sem érdemes vesztegetni rá - fogalmaz a volt Fed-elnök megjegyezve, hogy az északi-tengeri olaj kitermelése hanyatló pályára került. A függetlenségpártiak az ebből származó bevételeire alapoznák az önálló skót költségvetést.

Az ellenkezője igaz annak az állításuknak is, hogy London belemehet a valutaunióba. A két új állam eltérő fiskális politikája kizárja ezt. Nincs elképzelhető, hiteles lehetőség arra, hogy a Bank of England a független Skócia pénzügyi rendszerének végső hitelezője legyen - szögezte le Greenspan

Nagy múlt, kicsi jövő

Sok amerikai politikus és közéleti személyiség méltatja Skócia hozzájárulását az az Újvilág történetéhez - a skót felvilágosodás például érezhető hatással volt az USA alkotmányára -, ám Nagy-Britannia szétesését tragédiának tartanák. Ez olyan pillanatban mérne csapást a Nyugatra, amikor az Egyesült Államoknak erős partnerekre van szüksége. John McCain korábbi republikánus elnökjelölt ugyan vonakodva kommentálja más országok belső ügyeit, de úgy látja: nem segítené az USA és Nagy-Britannia különleges katonai kapcsolatait Skócia kiválása a szigetország uniójából.

Amerikában különösen aggasztónak tartják, hogy a skótok függetlenné válása megelőlegezné a maradék Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból - mondta el az FT-nek egy kormánytisztviselő. Az USA vezetése egyfajta rémálomként tekint erre a lehetőségre, miután az EU-n kívüli Nagy-Britanniára a jelenleginél sokkal kisebb befolyással bíró partnernek tartják.

Atom

További kritikus probléma a brit atomfegyverrendszer fenntartásának kérdése. Az USA azt akarja, hogy Nagy-Britannia nukleáris elrettentő ereje fennmaradjon, ám sokan aggódnak amiatt, hogy ha Skócia kiszakad, az összezsugorodott állam nem tudja majd fenntartani hagyományos katonai erejét és ezzel párhuzamosan atomarzenálját is. Mindkettő súlyos költségekkel jár.

Külpolitikai szakértők szerint a skót függetlenség lovat adna Oroszország alá, elsősorban az Ukrajna ellen folytatott háborújában, miközben gyengítené Nagy-Britannia és ezzel az EU Moszkva-ellenes fellépését. A Kreml Skócia kiválását arra használná fel, hogy igazolja a szeparatista törekvések létjogosultságát a Krímmel és Kelet-Ukrajnával összefüggésben - mondja Ivo Daalder korábbi amerikai NATO-nagykövet.

Kevéssé foglalkozna a különbséggel: a döntést Skóciában megelőző kétéves előkészítéssel, illetve azzal, hogy van különbség a legitim és a Krím esetén sebtében összeütött, hamis népszavazás között, nem beszélve a fegyveres szeparatista csoportok külső támogatásáról.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tomi31, 2014.09.16 19:31

@rw2: @Tomi31:
A háború globális lesz, nem skót-brit háborúra gondoltam.


---------------------------------------------------------------

Remélem nem lesz, de magas is táplálok ilyen félelmeket.. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2014.09.16 19:30

@illiber: @Tomi31: Attól, hogy van választás valahol még nem feltétlen van demokrácia...

..aha ,értem ..haha ..akkor azt hogyan hívják ???


-----------------------------------------------------

A választás önmagában nem jelent szabad és demokratikus választást.. a szabad választások amíg megfelelnek minden előírásnak, és azokat általában külföldi delegáltak is ellenőrzik, csak egy eleme a demokráciának nem maga a demokrácia.. Irakban, a Hussein alatt is voltak választások, 97% ha nem több választotta meg maximális részvétel mellett.. demokrácia volt?? próbáltál volna másra szavazni vagy nem rá..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2014.09.16 19:27

@illiber: @rw2: a tatárok után még kevesen jöttek ,a török alatt sokan ,de csak a 18 század közepétől lettek igazán sokan ..egy családban 10 gyerek volt ..roma = román ..


-----------------------------------------------------------

A román állampolgárok nevében, különösen a román barátaim nevében ezt vissza utasítom.. attól, hogy te rasszista vagy még nem kéne hülyeségeket beszélni.. Viktor szigorította ám a törvényt.. így nem beszélünk.. !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

illiber, 2014.09.16 19:00

@rw2: a tatárok után még kevesen jöttek ,a török alatt sokan ,de csak a 18 század közepétől lettek igazán sokan ..egy családban 10 gyerek volt ..roma = román ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

illiber, 2014.09.16 18:58

@Tomi31: Attól, hogy van választás valahol még nem feltétlen van demokrácia...

..aha ,értem ..haha ..akkor azt hogyan hívják ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html