A német kormány azt fontolgatja, hogy élelmiszer és víz felhalmozására kéri a lakosságot egy esetleges katasztrófahelyzetre való felkészülés jegyében - idézte számos lengyel lap mellett a CNBC a Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung cikkét.

A német újság az úgynevezett "polgári védelmi koncepció" című kormány-előterjesztésről írt. Ez az anyag szerdán kerülhet a kabinet ülése elé. Ez az első civil védelmi tervezet a hidegháború vége óta, a kormány még 2012-ben adott megbízást a kidolgozására.

Spájzoljanak vasszert!

A terv szerint a német háztartásoktól elvárnák, hogy tartsanak otthon személyenként tíz napra elegendő élelmiszert és tíz liter ivóvizet, amely nagyjából öt napra lenne elég. Emellett készpénz- és energiaellátási tartalékról (valószínűleg elemlámpákról - a szerk.) is gondoskodniuk kellene.

A dokumentum értekezik a lakosság kapcsolatának erősítéséről, egy riasztórendszer kialakításáról, az épületek megerősítéséről és az egészségügyi ellátó rendszer felkészítéséről is. A hadsereg és a civilek kapcsolata a náci múlt miatt különösen érzékeny kérdés Németországban.

A sajtó csak találgatja, mi indíthatta a kormány háttérapparátusát a javaslat kezdeményezésére. A CNBC megemlíti, hogy a múlt hónapban két iszlám szélsőséges tinédzser hajtott végre terrortámadást az országban.

Pánikban a lengyelek

A lengyel média már vasárnap kiemelt helyen foglalkozott a német lapértesüléssel, amelyet átvett a PAP hírügynökség. A tekintélyes Gazeta Wyborcza mellett a Wprost, az Onet.pl és más sajtóorgánumok is helyet adtak a hírnek. A találgatások is elindultak azzal kapcsolatban, mi lehet a  háttérben.

Az első ötlet szerint esetleg a kalinyingrádi orosz enklávé és Lengyelország között kialakult feszültség lehet a háttérben. Mindkét fél megnehezítette az utóbbi hetekben a kishatár-forgalmat, pontosabban Varsó csak meghosszabbította a júliusi keresztény világtalálkozó idejére bevezetett biztonsági intézkedéseket. A lengyelek azért pánikolnak, mert egy Németország elleni orosz támadás előbb az ő országukat tarolná le.

A spájzban vannak a törökök

A másik tipp szerint belbiztonsági aggodalmak állhatnak a berlini kormány ülése elé kerülő előterjesztés mögött. Még a Stasinak sem sikerült az, ami a török titkosszolgálatoknak, az elhárító szervezetek tehetetlenek - írta német forrásokra hivatkozva Andrzej Kublik a lengyel Gazeta.pl-ben. (A Stasi a Német Demokratikus Köztársaság állambiztonsági minisztériuma volt, amelynek ügynökei mélyen beépültek a szocialista állam társadalmába - a szerk.)

A lengyel szerző a Welt am Sonntagban is megjelent információra utalt, amely szerint több száz olyan ügynök tevékenykedhet Németországban, akik az ottani török közösséget ellenőrzik. A lap egy biztonságpolitikával foglalkozó német politikusra hivatkozik, aki szerint a török állami hírszerzés (MIT) 800 tiszttel dolgozik Nyugat-Európában, ezek többsége Németországban tevékenykedik.

A polgárháború exportja?

Emellett a hírek szerint a török szolgálatoknak sikerült körülbelül hatezer informátort is beszervezniük. A német belbiztonsági szolgálat képtelen megbirkózni ezzel a helyzettel. Ez az a hálózat, amelyet a lengyel publicista szerint még a kelet-német Stasinak sem sikerült kiépítenie a hidegháború idején

A német szakértők emellett felhívják a figyelmet arra is, hogy a török társadalom megosztottsága átszűrődik a németországi török közösségre is. Ez azzal a veszéllyel járhat, hogy a török politikai harcok átterjedhetnek német területre, amivel nehezen tudná felvenni a harcot az ország titkosszolgálata, illetve rendőrsége.