"Riadót fúj" a német kormány - támadnak az oroszok?

Elárasztotta a lengyel sajtót a hír, miszerint a német kormány a háborús készülődésre emlékeztető törvényt terjeszt a parlament elé. Az orosz hadsereg ugyanis Lengyelországon keresztül érheti el Németországot. Állítólag más van a háttérben, de a lengyeleknek erre is van tippjük.
Komócsin Sándor, Barabás Júlia, 2016. augusztus 22. hétfő, 12:28
Fotó: Napi.hu

A német kormány azt fontolgatja, hogy élelmiszer és víz felhalmozására kéri a lakosságot egy esetleges katasztrófahelyzetre való felkészülés jegyében - idézte számos lengyel lap mellett a CNBC a Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung cikkét.

A német újság az úgynevezett "polgári védelmi koncepció" című kormány-előterjesztésről írt. Ez az anyag szerdán kerülhet a kabinet ülése elé. Ez az első civil védelmi tervezet a hidegháború vége óta, a kormány még 2012-ben adott megbízást a kidolgozására.

Spájzoljanak vasszert!

A terv szerint a német háztartásoktól elvárnák, hogy tartsanak otthon személyenként tíz napra elegendő élelmiszert és tíz liter ivóvizet, amely nagyjából öt napra lenne elég. Emellett készpénz- és energiaellátási tartalékról (valószínűleg elemlámpákról - a szerk.) is gondoskodniuk kellene.

A dokumentum értekezik a lakosság kapcsolatának erősítéséről, egy riasztórendszer kialakításáról, az épületek megerősítéséről és az egészségügyi ellátó rendszer felkészítéséről is. A hadsereg és a civilek kapcsolata a náci múlt miatt különösen érzékeny kérdés Németországban.

A sajtó csak találgatja, mi indíthatta a kormány háttérapparátusát a javaslat kezdeményezésére. A CNBC megemlíti, hogy a múlt hónapban két iszlám szélsőséges tinédzser hajtott végre terrortámadást az országban.

Pánikban a lengyelek

A lengyel média már vasárnap kiemelt helyen foglalkozott a német lapértesüléssel, amelyet átvett a PAP hírügynökség. A tekintélyes Gazeta Wyborcza mellett a Wprost, az Onet.pl és más sajtóorgánumok is helyet adtak a hírnek. A találgatások is elindultak azzal kapcsolatban, mi lehet a  háttérben.

Az első ötlet szerint esetleg a kalinyingrádi orosz enklávé és Lengyelország között kialakult feszültség lehet a háttérben. Mindkét fél megnehezítette az utóbbi hetekben a kishatár-forgalmat, pontosabban Varsó csak meghosszabbította a júliusi keresztény világtalálkozó idejére bevezetett biztonsági intézkedéseket. A lengyelek azért pánikolnak, mert egy Németország elleni orosz támadás előbb az ő országukat tarolná le.

A spájzban vannak a törökök

A másik tipp szerint belbiztonsági aggodalmak állhatnak a berlini kormány ülése elé kerülő előterjesztés mögött. Még a Stasinak sem sikerült az, ami a török titkosszolgálatoknak, az elhárító szervezetek tehetetlenek - írta német forrásokra hivatkozva Andrzej Kublik a lengyel Gazeta.pl-ben. (A Stasi a Német Demokratikus Köztársaság állambiztonsági minisztériuma volt, amelynek ügynökei mélyen beépültek a szocialista állam társadalmába - a szerk.)

A lengyel szerző a Welt am Sonntagban is megjelent információra utalt, amely szerint több száz olyan ügynök tevékenykedhet Németországban, akik az ottani török közösséget ellenőrzik. A lap egy biztonságpolitikával foglalkozó német politikusra hivatkozik, aki szerint a török állami hírszerzés (MIT) 800 tiszttel dolgozik Nyugat-Európában, ezek többsége Németországban tevékenykedik.

A polgárháború exportja?

Emellett a hírek szerint a török szolgálatoknak sikerült körülbelül hatezer informátort is beszervezniük. A német belbiztonsági szolgálat képtelen megbirkózni ezzel a helyzettel. Ez az a hálózat, amelyet a lengyel publicista szerint még a kelet-német Stasinak sem sikerült kiépítenie a hidegháború idején

A német szakértők emellett felhívják a figyelmet arra is, hogy a török társadalom megosztottsága átszűrődik a németországi török közösségre is. Ez azzal a veszéllyel járhat, hogy a török politikai harcok átterjedhetnek német területre, amivel nehezen tudná felvenni a harcot az ország titkosszolgálata, illetve rendőrsége.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ttibu73, 2016.08.23 08:02

@Dakota Summer: Aztán meséld már el nagyokos hogy sikerült az oroszoknak össze tarhálni akkora területet hogy a világ legnagyobb országa kerekedett ki belőle ? Ja értem minden, környező ország adományozott nekik, mert megsajnálták őket ! Még véletlenül se kapzsiságuk, militarizáltságuk, mindenkit leigázó, birodalom építési vágyuk van a háttérben ! Szerintem te simán egy putyin seggnyaló hazaáruló vagy ! Ha annyira oda vagy az oroszokért miért nem húzol oda ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2016.08.22 22:00

@Pegazus_a_borbarat: H.lye! Nem csak ebben az évszázadban volt gyilkolászás a krímben!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2016.08.22 21:58

@bissone: Néhányszor összejött!

1848 pl... ha már mélymaghyarnemzethy hevülete van...

A finneket is jó néhányszor, ahogy a balti államokat vagy a mai lengyel területeket.

A többit más is említette!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.08.22 17:31

@Dakota Summer:

1. Tehát Európára támadtak.

2. Védekezve támadás....A Szent Szövetség, benne Oroszország fagyasztotta be Európát 1815 és 1948 között.

3. Ez így volt. Úgyhpgy az oroszokhoz tartozott szöveget nyugodtan ki is hagyhatjuk.

4. Ukránok és beloruszok elég régóta vannak arrafelé. észtek, lettek és litvánok is.
A varégokat is kihagytad...

5. Igen, értem - de ez a finnek elleni háborút semmilyen módon sem menti.

6. ja, "népszerű" volt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.08.22 17:29

@HauserArnold: "Lengyelország "keleti szláv területeket" tartott megszállva...-e területek talán oroszok voltak? "

Nemcsak keleti szláv területeket, hanem egy ideig Moszkvát is megszállva tartották lengyel csapatok. Moszkva talán elég orosz, vagy nálatok libsiknél az se??

ha ha ha

" 1610 és 1612 között a lengyel-litván seregek elfoglalták a várost,[1] mikor uralkodójuk, III. Zsigmond megpróbálta megszerezni az orosz trónt. 1612-ben Nyizsnyij Novgorod és más orosz városok népe fellázadt a lengyel hódítók ellen, elfoglalták a Kremlt és megölték a hódítókat."

https://hu.wikipedia.org/wiki/Moszkva_t%C3%B6rt%C3%A9nete
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html