Riadót fúj az IMF: visszatérhet a katasztrófa

Újra elszállhatnak a lakásárak, mint a 2007-2009-es pénzügyi válság kirobbanása előtt - figyelmeztet az IMF, amely éppen a nagy összeomlás megismétlődésének megelőzése érdekében kezdte külön figyelni a világ ingatlanpiacait.
Napi.hu, 2014. június 12. csütörtök, 18:33
Fotó: Napi.hu

A világ kormányainak sürgősen tenniük kell valamit annak érdekében, hogy megelőzzék a lakáspiac súlyos következményekkel járó újabb összeomlását - figyelmeztet a Nemzetközi Valutalap (IMF). A szervezet legfrissebb jelentése szerint a lakásárak a világ számos országában messze történelmi átlaguk felett alakulnak, ami rettentően kockázatos - foglalja össze az IMF megállapításait a Financial Times.

A jelentésből kiderül, hogy a lakásárak elve magas szintről mentek még feljebb, így ez a drágulás a gazdasági stabilitást fenyegető körülmények listáján ma már az elsők között szerepel. A kormányok eddig nem sokat tettek a káros folyamat megfékezésének érdekében. Min Zhu, az IMF igazgatóhelyettese már a Bundesbank múlt heti fórumán felhívta erre a figyelmet, ám ezt csak most hozták nyilvánosságra, mert a Valutaalap megállapításai ütköznek az Európai Központi Bank (ECB) múlt csütörtöki ülése után bejelentett monetáris enyhítési lépésekkel.

Túl olcsó a hitel

Az IMF ugyanis veszélyesnek tartja, hogy a világ jegybankjai rendkívül alacsonyan tartják a hitelköltségeket. Az olcsó kamatokra alapozva ugyanis buborékok fúvódhatnak fel egyebek mellett egyes országok ingatlanpiacain. Kanadában például a lakásárak 33 százalékkal vannak a jövedelmekhez viszonyított hosszú távú átlag felett, a bérleti díjak hosszú távú átlagával összevetve pedig 87 százalékos pluszt szedtek össze. Nagy-Britannia esetén 27 és 38 százalék ez a mutató.

Az USA lakásárai gyorsan nőnek, de az ingatlanok még nem minősíthetőek túlértékeltnek, miután átlagáruk az előbbi két összehasonlításban mínusz 13,4 százalékon, illetve plusz 2,6 százalékon áll. A világ legolcsóbb lakáspiaca jelenleg Japán, ahol mínusz 41, illetve mínusz 38 százalék az előbbi két adat. Németországban és Észtországban mínusz tíz százalékon áll mindkét mutató.

Magyarország a negatív tartományban

Az IMF új globális lakásárindexe szerint a világ országaiban átlagosan 3,1 százalékkal drágultak az otthonok az egy évvel ezelőttihez képest. A feltörekvő piacokon kiugró növekedéseket láthatunk: a Fülöp-szigeteken 10, Kínában 9, Brazíliában 7 százalékos szökkenést jegyeztek fel a Valutaalap statisztikusai. Magyarországon a jelentés szerint egy év alatt átlagosan 3,6 százalékkal csökkentek a lakásárak, Görögországban 7, Olaszországban 6,6, Spanyolországban 5 százalékos az esés.

Egyes esetekben a nagy recesszióban elszenvedett zuhanás után ugrottak meg a lakásárak, míg más országokban csak némi lassulást hozott a világgazdaság megroppanása - fejtegeti Zhu. A szakértő elismeri, hogy a drágulás megfékezésére alkalmas eszközök még nem teljesen kidolgozottak, ám úgy véli, ennek ellenére be kell vetni ezeket. Idesorolja a jelzáloghitelek korlátozását a lakásárakhoz és a hitelfelvevők jövedelméhez kötve, a bankok tartalékkövetelményének emelését kockázatos hiteleiktől függően, illetve a külföldi ingatlanbefektetések korlátozását adóztatással.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix, 2014.06.13 08:14

"Újra elszállhatnak a lakásárak"

A piac mindent megold, ugye elvtársak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mandokilaci, 2014.06.13 06:15

Naná .Miért gondolják a magyarok hogy az építőanyagok ára változatlan ?Meg a kőműves se fogja fillérekért építeni.Még így is talán 20 % a magyar lakások ára mint Hollandiában !De nehogy azt ird ,persze ott mennyit keresnek az emberek.Viszont havi szinten 1000 euróval törleszti 30 évig a lakást !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html