Riadót fújt az IMF

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) arra sürgeti a G20 vezető gazdasági hatalmakat, hogy egyesítsék erőiket és hozzanak komoly intézkedéseket, amelyekkel élénkíthetik a gazdasági növekedést. A szervezet képviselői szerint ugyanis a globális piacokon tapasztalható zavarok immár elkezdték komolyan éreztetni hatásaikat a reálgazdaságban is.
Napi.hu, 2016. február 25. csütörtök, 12:37
Fotó: Napi.hu

A szervezet figyelmeztetése a G20 országok pénzügyminisztereinek és jegybanki vezetőinek pénteki, Sanghajban tartandó találkozója előtt látott napvilágot. Felhívták a figyelmet, hogy a globális gazdaság növekedése idén már így is a korábban vártnál lassabb lehet a fejlett gazdaságok pénzpiacain növekvő feszültségeknek köszönhetően. Ezt súlyosbítják szerintük a feltörekvő gazdaságokban tapasztalható problémák és az olajtermelők egyre akutabbá váló gondjai, ezek közül ugyanis egyre több esetében tapasztalni, hogy pénzügyi tartalékainak határára érkezett.

Ezek a fejlemények arra utalnak, egyre nagyobb a kockázata annak, hogy a fellendülés kudarcba fullad, mindezt olyan pillanatban, amikor a globális gazdaság amúgy is túl sérülékeny a sokkok elhárításához - figyelmeztetett az IMF a Financial Times beszámolója szerint.

Összehangolt fellépés kellene

A globális gazdaságnak komoly, a növekedést serkentő és a kockázatokat féken tartó többoldalú intézkedésekre lenne szüksége. A G20 országoknak olyan, összehangolt tervre lenne szüksége, amellyel támogatni tudnák a keresletet, s a rendelkezésre álló pénzügyi források segítségével növelniük kellene az állami beruházásokat és végre kellene hajtaniuk a szükséges strukturális reformokat - teszi hozzá a szervezet. (Hasonló vészjelzést adott ki az OECD is a közelmúltban, erről bővebben itt olvashat.)

A komoly figyelmeztetések ellenére a lap szerint nem valószínű, hogy a G20 országok gazdasági vezetői meghallgatnák az IMF tanácsát e heti találkozójukon. Jack Lew, amerikai pénzügyminiszter egy interjúban Kínát ugyan belföldi kereslet élénkítésére szólította fel, és több európai államot - köztük Németországot is - fiskális ösztönzők alkalmazására biztatott, azonban a hasonló amerikai lépésekről egyelőre nem akart hallani. Az elmúlt hónapok fejleményei világossá tették, hogy a globális kereslet csökkenése nem egy olyan probléma, amelynek megoldását mindenki az Egyesült Államoktól várhatná - mondta.

Ráadásul Lew nem is látja úgy, hogy ekkora lenne baj. A reálgazdaság szerinte sokkal jobban teljesít, mint ahogy azt a pénz- és tőkepiacok jelzik. Nincs válsághelyzet, s értelmetlen válságintézkedéseket hozni olyan helyzetben, amikor nincs válság - tette hozzá.

Kína lesz a középpontban

A lap szerint a találkozó középpontjában inkább a vendéglátó Kína áll majd. A G20-ak várhatóan megpróbálnak majd nyomást gyakorolni a kínai vezetésre, hogy átláthatóbb módon járjon el, amikor valutarendszerének átalakítására készül, s ne hajtson végre újabb devizaleértékelést gazdaságának ösztönzése érdekében. A kínai vezetés épp a napokban utasította el egy a koordinált növekedésösztönzésre és összehangolt árfolyampolitikára vonatkozó G20 megállapodás ötletét.

Az IMF most nem rontotta tovább a globális gazdaság növekedésére vonatkozó 3,4 százalékos előrejelzését, ezt utoljára januárban tette meg. Azonban figyelmeztetett, hogy megvan ennek a lehetősége következő, áprilisban kiadandó negyedéves előrejelzésekor. Szerintük a G20-aknak az összes növekedést ösztönző eszközüket be kellene vetniük, különösen azonban a fiskális ösztönzők alkalmazását tartanák hatásosnak, ott ahol erre lehetőség van.

A keresleti oldalon az alkalmazkodó monetáris politika alapvető fontosságú marad, ott, ahol az infláció mértéke a jegybankok által kitűzött célok alatt maradt. Azonban ennél összetettebb megközelítés szükséges, el kell kerülni ugyanis a monetáris politikától való túlzott függőség kialakulását - figyelmeztetnek. Többek között ezért tartják szükségesnek a fiskális válaszokat ott, ahol erre lehetőség van.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ptiszai, 2016.02.25 14:56

@stempli: Pontosan.
Itt nincs semmi.
Multi, Unió nem lenne felkopna az állunk.
Tróger Orbán és híveik közben az Unióval HARCOLNAK.
Lopnak, korruptak, gerinctelenek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.02.25 13:48

@stempli:

Ugyan, hogy mondhatsz ilyet!?

A Magyar Gazdaság Európa Legerősebbje, Leghatékonyabbja, Legtermelékenyebbje.

Most már a fegyveriparunk is nő, a Magyar Ipar a teljes gazdaság 30 %-át fogja adni, ilyen Európában nincs!

Az Eu meg, hisz tudjuk, fogatlan oroszlán, a Nyugat Alkonya bekövetkezett - Mi, csak Mi Tudjuk, mi a Helyes Irány!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

stempli, 2016.02.25 13:41

@Bulemia: inkább az európai uniós támogatások lábán állunk, mintsem a magunkén.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.02.25 12:46

Ez bennünket nem érdekel.

Mi a magunk lábán állunk, hasítunk....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html