Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szervezet figyelmeztetése a G20 országok pénzügyminisztereinek és jegybanki vezetőinek pénteki, Sanghajban tartandó találkozója előtt látott napvilágot. Felhívták a figyelmet, hogy a globális gazdaság növekedése idén már így is a korábban vártnál lassabb lehet a fejlett gazdaságok pénzpiacain növekvő feszültségeknek köszönhetően. Ezt súlyosbítják szerintük a feltörekvő gazdaságokban tapasztalható problémák és az olajtermelők egyre akutabbá váló gondjai, ezek közül ugyanis egyre több esetében tapasztalni, hogy pénzügyi tartalékainak határára érkezett.

Ezek a fejlemények arra utalnak, egyre nagyobb a kockázata annak, hogy a fellendülés kudarcba fullad, mindezt olyan pillanatban, amikor a globális gazdaság amúgy is túl sérülékeny a sokkok elhárításához - figyelmeztetett az IMF a Financial Times beszámolója szerint.

Összehangolt fellépés kellene

A globális gazdaságnak komoly, a növekedést serkentő és a kockázatokat féken tartó többoldalú intézkedésekre lenne szüksége. A G20 országoknak olyan, összehangolt tervre lenne szüksége, amellyel támogatni tudnák a keresletet, s a rendelkezésre álló pénzügyi források segítségével növelniük kellene az állami beruházásokat és végre kellene hajtaniuk a szükséges strukturális reformokat - teszi hozzá a szervezet. (Hasonló vészjelzést adott ki az OECD is a közelmúltban, erről bővebben itt olvashat.)

A komoly figyelmeztetések ellenére a lap szerint nem valószínű, hogy a G20 országok gazdasági vezetői meghallgatnák az IMF tanácsát e heti találkozójukon. Jack Lew, amerikai pénzügyminiszter egy interjúban Kínát ugyan belföldi kereslet élénkítésére szólította fel, és több európai államot - köztük Németországot is - fiskális ösztönzők alkalmazására biztatott, azonban a hasonló amerikai lépésekről egyelőre nem akart hallani. Az elmúlt hónapok fejleményei világossá tették, hogy a globális kereslet csökkenése nem egy olyan probléma, amelynek megoldását mindenki az Egyesült Államoktól várhatná - mondta.

Ráadásul Lew nem is látja úgy, hogy ekkora lenne baj. A reálgazdaság szerinte sokkal jobban teljesít, mint ahogy azt a pénz- és tőkepiacok jelzik. Nincs válsághelyzet, s értelmetlen válságintézkedéseket hozni olyan helyzetben, amikor nincs válság - tette hozzá.

Kína lesz a középpontban

A lap szerint a találkozó középpontjában inkább a vendéglátó Kína áll majd. A G20-ak várhatóan megpróbálnak majd nyomást gyakorolni a kínai vezetésre, hogy átláthatóbb módon járjon el, amikor valutarendszerének átalakítására készül, s ne hajtson végre újabb devizaleértékelést gazdaságának ösztönzése érdekében. A kínai vezetés épp a napokban utasította el egy a koordinált növekedésösztönzésre és összehangolt árfolyampolitikára vonatkozó G20 megállapodás ötletét.

Az IMF most nem rontotta tovább a globális gazdaság növekedésére vonatkozó 3,4 százalékos előrejelzését, ezt utoljára januárban tette meg. Azonban figyelmeztetett, hogy megvan ennek a lehetősége következő, áprilisban kiadandó negyedéves előrejelzésekor. Szerintük a G20-aknak az összes növekedést ösztönző eszközüket be kellene vetniük, különösen azonban a fiskális ösztönzők alkalmazását tartanák hatásosnak, ott ahol erre lehetőség van.

A keresleti oldalon az alkalmazkodó monetáris politika alapvető fontosságú marad, ott, ahol az infláció mértéke a jegybankok által kitűzött célok alatt maradt. Azonban ennél összetettebb megközelítés szükséges, el kell kerülni ugyanis a monetáris politikától való túlzott függőség kialakulását - figyelmeztetnek. Többek között ezért tartják szükségesnek a fiskális válaszokat ott, ahol erre lehetőség van.