BUX
38820

Riasztást adtak ki román juhsajtra

Olasz kezdeményezésre európai élelmiszer-biztonsági riasztást adtak ki a Romániából származó juhsajtra, miután az olasz hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy egy Firenzében dolgozó román vendégmunkás kórházba került kislánya Romániából importált juhsajt fogyasztása miatt kapott E.coli baktériumfertőzést - közölte a román média pénteken.

MTI-Eco, 2016. március 18. péntek, 14:35

A román állat-egészségügyi hatóság is bejelentette pénteken, hogy elrendelte 20 tonna Arges megyei Bradet tejtermék visszavonását a román piacról. A cég spanyol és olasz piacon lévő másfél tonnányi tejtermékét is visszavonták az üzletekből.

Romániában már másfél hónapja eredménytelenül próbálják beazonosítani a hatóságok annak a csecsemőket megtámadó, véres hasmenést és veseelégtelenséget okozó baktériumfertőzésnek a forrását, amely miatt tucatnyi gyerek kórházba került, három pedig meg is halt.

A firenzei kórházba E.coli fertőzéssel beutalt 14 hónapos kislánynál szintén - veseelégtelenséggel és vérszegénységgel járó - hemolitikus urémiás szindróma alakult ki, akárcsak a Romániában kórházba utalt gyerekek esetében. Az olasz hatóságok szerint a gyerek Bradet juhsajtot fogyasztott, amelyben szintén kimutatták a E.colit.

Az Európai Bizottság által kiadott riasztás szerint fennáll a veszélye, hogy E.coli baktériummal fertőzött az olasz, német, francia és hazai piacon forgalmazott román juhsajt is.

A héten a Bradet hét alkalmazottjánál kimutatták az E.coli baktériumot. A cég igazgatója szerint azonban az illető dolgozók csak a becsomagolt termékekkel érintkeztek, és a román munkajogban nincs olyan passzus, amelynek értelmében a baktériumhordozókat betegeknek lehet nyilvánítani, vagy el lehet bocsátani.

Bár a román egészségügyi hatóságok a Bradet több termékében is kimutatták az E.colit, ezt nem tudták egyértelmű összefüggésbe hozni a - főleg Arges megyei csecsemőket érintő - járványszerű megbetegedésekkel, ugyanis ezeket a hemolitikus urémiás fertőzéseket nem E-coli baktérium, vagy annak törzsébe tartozó kórokozó okozta.

A Digi 24 hírtelevízió szerint Románia főleg azokba az országokba - Olaszországba, Spanyolországba, Nagy Britanniába és Németországba - exportál juhsajtot, ahol sok román vendégmunkás dolgozik. A román juhsajtkivitel 9,2 ezer tonnát tesz ki, mintegy 32 millió euró értékben.