Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az utazás szerelmesei minden bizonnyal felveszik a felkeresendő városok listájára Rio de Janeirót, ám kérdés, kiknek érdemes odautazni. Egyesek szeretik a kalandokat és a kockázatot, nekik talán ajánlható ez a város, ám semmiképpen sem nevezhető családbarát úti célnak - idézte a USA Today Andrew Rogres 49 éves ausztrál repülésirányítót, aki feleségével 18 éves szinkronúszó lányát kísérte el az olimpiára.

Az utazás előtt meglehetős frászban volt a család, az utcai erőszakról, a fertőzött vízről, a Zika-vírusról érkező hírek miatt, ezért igyekeztek felkészülni. Rejtett zsebekkel ellátott ruhákat kerestek, amelybe elrakhatják pénzük nagyját és levetették minden értékes ékszerüket.

Az olimpiai résztvevőket érő támadásokról érkező hírek arra utalnak, hogy vagy ők nem voltak ilyen óvatosak, vagy a rablók nem válogatják meg az áldozataikat.

Sorozatos támadások

Az olimpia bajnok amerikai úszó, Ryan Lochte és társai elleni utcai rablótámadás a sokadik volt a sorban. A portugál, a kínai, az ausztrál és az orosz küldöttség tagjai is hasonlóról számoltak be, sőt a nyitóünnepség alatt, a Maracana stadionon kívül még a játékok biztonsági főnökét is megtámadták - a rablót lelőtték a testőrök.

Olimpiai tisztviselők két lövedéket találtak, amelyek átütötték a lovasversenyek médiasátrának oldalát és újságírók arra panaszkodtak, hogy rálőttek a kosárlabda-arénába tartó buszukra az autópályán.

Életveszély

Ezek az esetek rávilágítanak arra, miért kullog lehetőségeihez képest hátul Brazília a világ turizmusában. A világ ötödik legnagyobb, egyben ötödik legnépesebb országa, amely a világ kilencedik legnagyobb gazdaságával rendelkezik, csupán 32. a legnagyobb turisztikai iparral rendelkező országok rangsorában.

A portugál nyelv persze akadály, akárcsak a nagy távolságok - az ausztrál műúszócsalád például 31 órás repülőúttal jutott el Rióba. És ezekre a hátrányokra az utóbbi hónapokban még rátett egy lapáttal a Zika-fenyegetés. Van azonban itt még valami.

Kisebb lopásokkal mindenütt találkozhat az utazó a világon - mondja Sergio Gonzalez madridi gazdasági tanácsadó, aki elutazott az olimpiára. Rióban azonban az életéért kell aggódnia a turistának.

Nem is igaz

Sok brazil mindezt túlzásnak tartja, és vannak akik tesznek is a rossz imázs enyhítéséért. Az átlagemberek igyekeznek segíteni az olimpiára érkezett küldöttségeknek és turistáknak. Luciano Lewis 22 éves pilóta ki volt borulva azon, ahogy a The Simpsons rajzfilmsorozat brazíliai utazásról szóló részében a dzsungelek és majmok világának mutatták be az országot.

Egy egyetemista, aki önkéntesként vesz részt az olimpián, megdöbbent, amikor olyan kérdéseket kapott a turistáktól, mint például hogy lehet-e Coca-Colát kapni Brazíliában. Tapasztalatai szerint az emberek azt hiszik, hogy vad indiánok mászkálnak Rio utcáin, miközben ő egyetlen bennszülöttet sem látott ott tartózkodása alatt.

Nem is látják

Mindent egybevetve a helyzet rossz. A turistáknak fogalmuk sincs a városban zajló erőszakról - fejtegeti Robert Muggaz biztonsági szakember. A drogkartellek, az utcai bandák és a rendőrség tovább folytatja az egymás ellen vívott háborút az államhatalom ellenőrzése alól kikerült bádogvárosokban, a fuvelákban az olimpia alatt.

A játékokat biztosító százezer rendőr és katona a sportversenyek helyszíneit és a turistalátványosságokat biztosítja, olyan biztonsági réseket hagyva, a melyeket a gengszterek kihasználnak. A külvárosokban megugrott az erőszak az olimpia alatt.

Ha ehhez hozzávesszük a játékok résztvevői elleni rablótámadásokról érkező tudósításokat, nem csoda, hogy a külvilág igen erőszakos helynek látja Rio de Janeirót. Ha valami előnye van a rendezvénynek, az az, hogy a helyi elit figyelmét is felhívja az áldatlan állapotokra, amelyek környezetüket sújtja - véli a szakember.