Riasztó hírek érkeztek Észak-Koreából - segítségre lehet szükség

Komoly károkat szenvedett a növénytermesztés a hosszú ideje tartó szárazság miatt a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban, állapította meg a FAO és az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának legfrissebb felmérése. A lakosság nagy részének élelmiszerellátása veszélyben van.
K. Kiss Gergely, 2017. július 20. csütörtök, 13:49
Fotó: Napi.hu

A közelmúlt legsúlyosabb aszálya söpört végig Észak-Koreán. Áprilistól júniusig hiába várták az esőt az országban, megakasztva a mezőgazdasági munkálatokat és visszavetve a 2017-es évi termést.

Az időszakos esőzések nem érték el még a hat évvel ezelőtti szintet sem, amikor a gabonatermelés soha nem látott mélységbe, 2 millió tonnára esett, megnehezítve a lakosság nagy részének élelmezését - írja az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) közleménye.

Élelmiszerhiány a szűkös időszakban

A júniusban aratott búza, árpa és burgonya is megsínylette az átlag alatti csapadékot: a FAO becslése szerint több mint 30 százalékkal (450 000 tonnáról 310 000 tonnára) esett vissza a termés.

Bár ezek a korai termények a teljes haszonnövénytermelés csupán 10 százalékát adják, a májustól szeptemberig tartó szűkös időszakban fontos élelmiszerforrásnak számítanak.

Aggodalmak az idei termés körül

A július eleji esőzés hozott egy kis megkönnyebbülést, de a mezőgazdasági munkák szempontjából már későn jött. A csapadékhiány valószínűleg érezhető lesz a legfontosabb gabonatermelő területeken is, ahonnan a gabonatermelés kétharmada származik.

A termelés csökkenésével rosszabbodhat az élelmezésbiztonság a 2017-18-as időszakban, növelve az importigényt.

Azonnali lépések

A szervezet szerint kulcsfontosságú, hogy a gazdák megfelelő és azonnali mezőgazdasági segítséghez jussanak, például öntöző- vagy egyéb eszközökhöz.

A jelentés az öntözési rendszerek azonnal újraélesztését és fejlesztését javasolja, amivel növelni lehet a hatékonyságot és a víz elérhetőségét.

Nagyobb mennyiségű élelmiszerimportra lesz szükség kereskedelem vagy adomány révén a következő három hónapban, amikor az ínséges időszak eléri mélypontját, hogy a leginkább rászorulók, a gyermekek és idősek ne szűkölködjenek.

Megoldás, hosszú távra

A FAO hosszú távú megoldásként a szárazságtűrő növények használatát javasolja, továbbá a termelők, családok bevételi forrásának szélesítését, hogy ellenállóbbak legyenek a természeti katasztrófák és a klímaváltozás hatásaira.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2017.07.23 09:01

Szíjjártónak tetszik ami ott megy. Neki minden tetszik ami diktatórikus történet. Majd Orbánon keresztül segítenek ennek az agyalágyult országnak is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2017.07.23 08:47

Azt tudni kell, hogy Eszak-Koreat gyakorlatilag minden oldalrol viz veszi korbe. Egyedul a deli hatarszakasz nem tenger vagy folyo. Es a szarazsag miatt kuszkodnek. Ez lesz a nagyon tokos nemzeti ontudatbol, amikor nem engedik be a gonosz nyugatot, mert az tonkretesz mindent... inkabb egymaguk a vilag ellen. Hat ide vezet kerem. Es ahogy matura is irta, egyek meg amit foztek. Talan atombomba meg ballisztikus raketak helyett vizdesztillalo uzemeket es napelem farmokat kene telepiteni, valamint rendes csatorna- es ontozorendszert epiteni. De ott is fontosabb a propaganda mint az esszeruseg, akar csak magyarisztanban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2017.07.23 08:15

Egyék meg, amit főztek, majd kína segít, esetleg putyin
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html