Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Akik nagyobb összegű jelzáloghitelt szeretnének igényelni Szlovákiában, azoknak ezt nem éri meg sokáig halogatni - figyelmeztetett a pozsonyi Új Szó. A jegybank szerint egyre aggasztóbb méreteket ölt a hitelfelvétel, ezért újabb szigorításokat tervez, amelyek már júliustól életbe léphetnek.

Az év eleje óta a pénzintézetek kötelesek figyelembe venni azt, hogy a hiteligénylőnek az előző fél évben mekkora bevételei voltak, illetve azt, hogy a törlesztőrészlet kifizetését követően mekkora összeg marad a számláján. Ennek ellenére idén januárban 13 százalékkal nőtt a hitelfelvétel az egy évvel korábbihoz képest, ami részben az alacsony kamatszintnek köszönhető.

A jegybank a jövőben a hiteligénylő bevételeitől tenné függővé az felvehető összeg felső határát. Az új szabályok szerint a hiteligénylő által felvett összeg nem haladhatná meg éves nettó bevételeinek a nyolcszorosát - figyelembe véve a korábbi adósságait is. Ezzel azt szeretnék megelőzni, hogy a kamatszint esetleges növekedése esetén tömegesen dőljenek be a hitelek.

A tervezett intézkedések leginkább a fiatal családokat érinthetik, amelyeknek kisebbek a bevételeik és a megtakarításaik. Emellett nehezebben jutnak majd újabb kölcsönhöz azok is, akik korábban már nagyobb összegű hitelt vettek fel, és még nem fizették vissza.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu.