Hazánk a hasonló célok mentén létrehozott Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bank (AIIB) alapításában sem vett részt. A tagfelvételről ma tárgyalt Szijjártó Péter az AIIB lengyelországi igazgatóhelyettesével, Radoslaw Pyffellel - olvasható a lapban.

Maris Kucinski jelezte továbbá: fontos hangsúlyozni, hogy a 16+1 együttműködés az uniós tagállamokból, illetve az unióhoz csatlakozni kívánó államokból épül fel, ezért az EU-s jogokat minden esetben tiszteletben kell tartani.

A lett miniszterelnök szavai azért aktuálisak, mert a Budapest és Belgrád közti vasútvonal miatt éppen azért indított az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást, mert felmerült a gyanú, hogy a beruházás megvalósulásában nem érvényesülnek az uniós közbeszerzési követelményei.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök a rigai csúcs sajtótájékoztatóján elmondta: Peking az Európai Unió egységében és fejlődésében érdekelt, ezért az üzleti kapcsolatokban is szem előtt tartja az uniós jogszabályok betartását. A Budapest-Belgrád-vasútvonallal kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy a beruházás mielőbb megvalósulhat - idézi a Magyar Nemzet.