Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az átlagos tévénézőnek Melana Trump felszólalását tálalták a nagy tévécsatornák híradói az amerikai Republikánus Párt konvenciójának első napjától, ám akik a részletekkel is foglalkozó kábelcsatornákra kapcsoltak, mást is láthattak - kezdi elemzését Jonathan Bernstein, a Bloomberg publicistája.

Donald Trump ingatlanmágnás, a párt várható elnökjelöltje feleségének jól sikerült - bár plágiumgyanús - beszédén túl nem a harmóniáról szólt ez a nap.

A Dump Trump (szabaduljunk meg Trumptól) mozgalom hívei keményen harcoltak azért, hogy legyen már szavazás valamiről, bármiről. Amikor nem sikerült elérniük, hogy a küldöttek ne az őket Trump támogatására kötelező, kötött mandátumuk, hanem lelkiismeretük alapján voksolhassanak, folyosói demonstrációba kezdtek. Egyes delegátusok végül otthagyták a konvenciót.

Véres hús a húsevőknek

A nap második felében - amely szintén nem került a széles közvélemény elé - a szónokok igazi ínyencfogásokat tálaltak fel az elvakult, hard core republikánusoknak. Sűrűn emlegették a Bengáziban történt tragédiát, azt a terrorakciót, amelyben a demokraták várható elnökjelöltje, Hillary Clinton külügyminisztersége idején több amerikai diplomata meghalt.

A gyilkos bevándorlókról szóló mondatok is vissza-visszatérek a szónoklatokban, akárcsak a terrorizmus, illetve Barack Obama elnök és Clinton ostorozása. Számos szónok tartotta szükségesnek, hogy megjegyezze: szerinte az utóbbinak börtönben lenne a helye.

Miről beszélünk?

A helyzet azonban az, hogy e szövegekkel aligha lehet felkelteni az ingadozó szavazók érdeklődését. Szinte biztos, hogy nem sokat törődnek Bengázival, és nincs igényük arra, hogy állandóan a radikális iszlám terrorizmus jelentette fenyegetéssel foglalkozzanak. A konvenció azonban a "Tegyük Amerikát újra biztonságossá!" szlogen köré szerveződik, amihez be kell bizonyítani, hogy az USA-t mindenfelől a végveszély fenyegeti.

Ha figyelembe vesszük, milyen mélyen megosztja a pártot a populizmustól sem idegenkedő Donald Trump személye, akkor ez az üzenet még arra sem lesz elég, hogy egyesítse mögötte a republikánusokat.

A konvenciót figyelő kommentátorok twitterüzenetei szerint egy olyan esemény zajlik Clevelandben, amelyen konzervatívok beszélnek konzervatívokhoz, nem pedig republikánusok az amerikai választókhoz. Ez hasznos lehet az elkötelezett, párthű szavazóbázis figyelmének felkeltésére.

Rondának látszik-e?

A nagy kockázat azonban az, hogy a hírmédiában végül nem látszik-e majd "visszataszítónak" (gittegylet-hagulatúnak) a párt bemutatkozása. Clinton kampánycsapata mindent elkövet, hogy ebbe az irányba terelje a sajtómunkások figyelmét. Sűrűn emlegetik az idegengyűlölet, a riogás és a demagógia vádját. A republikánusok sokszor megkapták ezeket a jelzőket, és Trumppal mint elnökjelölttel minden eddiginél jobban igaznak tűnhetnek rájuk ezek a vádak.

Ha valakiben felmerült a gyanú, hogy Trump egy tekintélyelvű, a demokráciát fenyegető politikus, akkor hallva a konferenciáról kiszűrődő mondatokat - például a Clinton, azaz az elnökségért folyó versenyben a republikánusok első számú ellenfelének lecsukását követelő hangokat -, ez a címke ráéghet Trumpra.

Más szóval a republikánusok elnökjelölő tanácskozásukon is azért fizetnek, hogy olyan személy indítására készülnek, akit nagyon sokan utálnak a pártban.