Sigmar Gabriel külügyminiszter szerda éjjel kiadott közleménye szerint "bátorító" Peter Steudtner szabadlábra helyezése, de csak az "első lépés" lehet. A Peter Steudtner és 10 társának ügyében eljáró bíróság szerdai döntése azt mutatja, hogy Törökországban meghallották a jogállamiság és a méltányos eljárás elvének tiszteletére intő német figyelmeztetéseket - írja az MTI.

Ezen az úton tovább kell menni, mert "egyvalami világos: az ítélet nem terelheti el a figyelmet arról, hogy további németek is vannak még török fogságban, érthetetlen okok miatt" - írta a német diplomácia vezetője. Hangsúlyozta: ezekben az ügyekben is "lankadatlanul küzdünk" az érintettek szabadságának visszaszerzéséhez. (Ez Erdogan dédelgetett álma.)

A bíróság a terrorizmus támogatásával, illetve terrorszervezetben viselt tagsággal megvádolt 11 jogvédő közül 8 szabadon bocsátását rendelte el a per első, szerdai tárgyalási napján. Ezzel kapcsolatban Sigamar Gabriel hangsúlyozta: a döntés azért is üdvözlendő, mert az AI rendre szóvá tette a baljós törökországi változásokat, és "ennek a fontos hangnak nem szabad elnémulnia".

"A török félnek meg kell értenie, hogy a működő civiltársadalom az élő politikai diskurzus garanciája, és éppen ez a diskurzus szükséges a politikai döntések legitimációs bázisának szélesítéséhez" - áll a külügyminiszter közleményében.

Üdvözölte a döntést Steffen Seibert kormányszóvivő is, aki Twitter-üzenetében azt írta, a berlini vezetés "együtt örül" mindazokkal, akik visszanyerték szabadságukat, de "azokra is gondolunk, akik még mindig fogságban vannak".

A német és a török kormány viszonya a tavaly nyári törökországi puccskísérlet óta folyamatosan romlik, a kapcsolatot konfliktusok egyre hosszabb sora terheli. Peter Steudtner júliusi letartóztatásával Berlinben betelt a pohár, a német kormány irányváltást jelentett be, az eddiginél keményebb fellépést ígér, arra hivatkozva, hogy Ankara elfordul az európai értékektől.