Ritka jó hírt kaptunk az EU-tól - sokan fognak örülni

Nem kell attól tartani, hogy eltűnnek a vissza nem térítendő támogatások az uniós finanszírozások közül - derült ki Jyrki Katainen, az Európai Bizottság alelnökének előadásából, amelyen az uniós beruházási programot értékelte.
Napi.hu, 2016. június 2. csütörtök, 12:43
Fotó: Napi.hu

Az új uniós tagállamokban - köztük Magyarországon - nem lett átütő siker az EU nagy áttörést ígérő, eredetileg 2015-2017-re tervezett 315 milliárd eurós beruházási terve, a Juncker-terv - mondta Jyrki Katainen, az Európai Bizottság alelnöke, aki a közpénzekkel 15-23-szoros tőkeáttétellel magántőkét mozgósítani hivatott programot felügyeli és menedzseli.

A biztos az európai stratégiai beruházási alap (EFSI) eddigi működését értékelte Brüsszelben annak fennállásának egy éves évfordulóján, amelynek eredményeiről elégedetten nyilatkozott a Bruxinfo szerint. Brüsszel szerint a beruházási terv egy év után rácáfolt a kétkedőkre és az Európai Beruházási Bank (EIB) által eddig jóváhagyott 64 projekt végrehajtásához megítélt 9,3 milliárd euróból összesen 100 milliárd euró magántőkét sikerül mobilizálni. Azaz, a három éves program már első évében hozta a megcélzott 315 milliárd euró értékű magántőke-bevonás durván egyharmadát.

Az Európai Bizottság illetékes alelnöke a BruxInfónak nyilatkozva elismerte, hogy a Juncker-tervet a legnagyobb jóindulattal sem lehet átütő sikernek nevezni az új tagállamok többségében. Noha Ciprus és Málta kivételével az összes uniós tagállamba elért az EFSI "keze" és indultak a program keretében finanszírozott, főleg a kis- és középvállalkozásokat támogató beruházások, Közép- és Kelet-Európa nem kapkodott két kézzel a pénzügyi konstrukció és az abból finanszírozott beruházások után.

Katainen szerint a viszonylagos érdektelenségnek három fő oka van:

  • mindenekelőtt az, hogy a közép- és kelet-európai új tagállamok gondolkodásában még mindig szinte kizárólagos helyet foglalnak el a strukturális és a kohéziós alapból származó vissza nem térítendő támogatások;
  • emellett az új tagállamokban a bankszektor egyelőre nem látta meg a programban a lehetőségeket;
  • illetve mert egyes új tagállamokban nincs igazán kultúrája az állami és magánbefektetők partnerségén alapuló beruházásoknak, az úgynevezett PPP-nek.

Az új uniós tagállamok "életveszélyes fenyegetést" látnak az új, kölcsönökön alapuló támogatási modellben, ugyanis attól tartanak, hogy ez a vissza nem térítendő támogatásokra épülő kohéziós politikai modell végét is jelenti. Katainen viszont a Bruxinfo szerint kijelentette: a következő többéves keretköltségvetésben rendelkezésre álló pénzek zöme vissza nem térítendő támogatás marad, de növekedni fog a kölcsönök és a pénzügyi eszközök részaránya.

Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a bizottság ősszel a Juncker-terv meghosszabbítását készül javasolni. Az alelnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ehhez és az EFSI meghosszabbításához nem lesz szükség a többéves pénzügyi terv megnyitására, mert véleménye szerint elegendő forrás van ehhez a büdzsében. Azt is kizárta, hogy az alap beindításához hasonlóan a kiterjesztéséhez is már kiadási tételekből - így a Horizon 2020 programból és az európai hálózatfinanszírozási eszközből - kelljen majd forrásokat átcsoportosítani.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2016.06.05 04:52

@krix: "Hiába kedveznek, ha a magyar cégeknek egy forintjuk sincs"

"Egyszerűen, a kisvállalatok az állami cicire vannak rácuppanva, a többség nem is akar mást."

Most akkor nem nyernek palyazatot, vagy kizarolag a palyazatokbol elnek? Eldonthetned vegre, hogy melyik igaz, mert a ketto erosen uti egymast :)

Es meg te hulyezel masokat.. csucs :DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.06.05 04:48

@krix: Neked lathatoan fingod nincs arrol amirol beszelsz.

A nagy palyazatokon amirol szo van, a nagy cegek indulnak. Ilyen volt peldaul a ti draga simlicskas Kozgepetek. Melyik palyazatra nem volt penze a kozgepnek, meszarosnak, nyergesnek, demjannak, csanyinak, tiborczeknak, garancsinak? Melyik kulfoldi ceg vasarolta fel azonnal a Kozgepet? Latod mar milyen hulye vagy?

Hogy lehet az, hogy egyik naprol a masikra a kozgep nem tud palyazatokat nyerni? Biztos az EU kitalalta, hogy mostantol meszaros cege visz mindent.. ugye? Te nagyon sotet.

De ez csak az elso fele volt a mondandomnak, latom a masodik felere mar elfogyott csoppnyi agyad kapacitasa, teljesen felemesztette a kapacitasaidat, hogy valahogyan megmagyarazd miert nem nyernek magyar cegek. Persze ez sem sikerult...azert egy ilyen fogyatekostol ez is szep eredmeny amit osszehadovaltal.

Na, akkor nezzuk ujra a masodik reszt, hatha most sikerul ( a valasszal raersz hetfoig, ha a tartotiszted hetvegen nem dolgozik es nincs kihez fordulnod segitsegert ) :

"Nos, ha az EU ad penzt valamire, amit nyugati ceg epit, majd ez a ceg "kiviszi a hasznot", akkor mi van? Amit epitett az Mo -on marad.
Tegyuk fel, az EU ad penzt 100km autopalyara, mondjuk 100 milliardot. A teljes beruhazast nemet cegek vegzik ( bar magyar munkavallalokkal, magyar beszallitokkal amit elfelejt a sok birka... ), ebbol lesz mondjuk 30 milliard nyeresege. 70 milliard EU -s penz akkor is Mo -on marad, plusz a 100km autopalya!

Nektek mi kene meg? Menetrendszerinti TGV jarattal hordjak Mo -ra a keszpenzt, amit a magyar kormany ugy hasznal fel ahogy akar? Szalljatok mar le a foldre sotet fideszbirkak."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2016.06.04 19:50

@rigolya: Ennyit érnek az egyre kreatívabb selejtadók, az egyre szerteágazóbb nemzethymonpólium-csökevények!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2016.06.04 19:48

A hazai kkv-k egyáltalán nincsenek az államra cuppanva! Hisz csak az nyerhet a pályázaton általában, akinek politikai hátszele van.
Ezt bizonyítja a sok mutyi!

A magyar gazdaságpolitika teremtett olyan légkört, hogy a kkv-k nem mernek nagyokat, főleg hosszú távúakat álmodni a mélymagyarnemzethy posványban!

Aki teheti, az a külföldi terjeszkedést nem hazai székhellyel teszi!
Minél gyorsabban kiugorhatnak ebből a fertőből, annál gyorsabban mennek!
Ahogy a munkáskezeink is!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2016.06.04 19:02

@Abbe:
"Hatodik éve.........."

Egyszerűen, a kisvállalatok az állami cicire vannak rácuppanva, a többség nem is akar mást.

A többi mondatoddal sajna, egyet kell értenem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html