Óriási fordulatot hozhat az amerikai elnökválasztási harcban, hogy független jelöltként elindul az elnöki pozícióért Evan McMullin a Republikánus Párt képviselőházi választmányának tanácsadója - tudta meg a BuzzFeed News az ügyhöz közel álló forrásokból. McMullin nem egyedül áll csatasorba.

A hírek szerint támogatja például Rick Wilson floridai média-tánácsadó, veterán republikánus stratéga, a párt hivatalos jelöltje, Donald Trump médiamágnás hangos bírálója. McMullin a hét végén állítólag Washingtonban járt, ahol a független elnökjelölt indulását szorgalmazó Better for America csoport tagjaival találkozott.

A semmiből

A fiatal tanácsadó soha nem töltött be választott politikai pozíciót. Karrierje nagy részét az USA hírszerző hivatalánál, a CIA-nál töltötte, majd megfordult a Goldman Sachsnál, míg végül a kongresszusi republikánusok mellett vállalt tanácsadói szerepet.

McMullin gyakorlatilag ismeretlen a nyilvánosságban. A twitteren 135 követője van. Ennek ellenére a közösségi médiában határozottan bírálta Trumpot.

Együtt muszlimokkal

Korábban az ingatlanmágnás muszlimellenes kijelentéseire reagált. Mint volt CIA-tisztviselő tudatni akarta az választókkal, hogy a 2001. szeptemberi New Yok-i terrortámadás óta végrehajtott sikeres terrormegelőzési akcióban mindig fontos szerepet játszott muszlim közreműködők. Jelenlétük nem gyengíti, hanem erősíti Amerikát.

A Republikánus Párt konvencióján elhangzott Trump-beszédre, amelyben az ingatlanmágnás ismétlődően a "jog és a rend" helyreállítójaként jelentkezett az elnöki posztra, ismét a CIA-nál szerzett tapasztalataira építve reagált.

Az olyan autoritáriánus vezetők, mint Donald Trump, a jog és a rend fenntartását ígérik, hogy igazolják az emberi jogok megsértését, miután megszilárdítják hatalmukat - írta twitterbejegyzésében.

Vannak donorok

A jelentkezést kiszivárogtató források szerint McMullin hétfőn nyújtja be a jelentkezéshez szükséges papírokat. Nem lesz könnyű dolga megismertetni magát és sok pénzt kellene felhajtania rövid idő alatt, bár állítólag komoly republikánus donorok sorakoznak fel mögötte. Emellett jó kapcsolatai vannak Utahban, ahol Trump rosszul áll a mormon közösségek körében. Ebben az államban a hírek szerint erős kampányra készül.