Robbanás a belorusz atomerőműben, Paks II. testvérében

Robbanás volt az azonos reaktorok miatt Paks II. testvéreként is emlegetett fehéroroszországi osztroveci atomerőműben. Hivatalos tájékoztatás nincs, a javítás nem fog gyorsan menni.
Barabás Júlia, Szabó M. István, 2020. november 16. hétfő, 11:48
Fotó: Reuters

Teljesen leállították az osztroveci atomerőművet, mivel robbanás történt egy transzformátorban - adta hírül a lengyel Rzeczpospolita. Egyelőre nem tudni, mikor indítható majd újra az amúgy még csupán teszidőszaka elején járó (tehát a hálózatra rá nem kapcsolt, oda áramot nem termelő) belorusz nukleáris erőmű - ami éppen olyan mint, amilyet a Roszatom Paksra telepít. Az erőmű üzemeltetője szerint semmi rendkívül nem történt, ilyen esetre volt példa a hasonló szentpétervári erőműben.

Az erőmű bekapcsolásáról szóló hír november elején bukkant fel a Euronewson; azt követően, hogy az indítást több éves csúszás és huzavona után 2020 elejére tervezték. Ahogyan azt a Roszatom korábban, októberben közölte: az osztroveci áramtermelő blokk üzembe helyezése szakaszosan történik majd. Úgy, hogy a reaktoregység termelőkapacitását fokozatosan, 1 százalékról 50 százalékra növelik, s ha a tesztelési időszak sikeresnem bizonyul, akkor 40 százalékos szint felett kapcsolják rá az erőművet a villamos energia hálózatra. Az orosz beruházó is úgy tervezte, hogy a több mint 10 milliárd euróba került rendszerépítés csak akkor fejeződik majd be a belorusz áramtermelésbe való belépéssel, ha az atomerőmű hibátlan felskálázási protokollt teljesít. Az oroszok októberben ezt legkorábban december végére ígérték, de erre most már biztosan nem kerül sor.

A vizsgálat hosszú ideig eltarthat - jelentette a tut.by internetes portál egy neve elhallgatását kérő forrásra hivatkozva. A transzformátor szállítója által vállalt jótállási feltételeket is vizsgálják, miközben áramot nem fog termelni az erőmű. Hivatalos tájékoztatás nem hangzott el az ügyről. A minszki energiaügyi minisztérium közleményéből csak az derült ki, hogy az első atomreaktor indítási fázisban volt az esemény bekövetkeztekor, amelynek során 500 megawattra, azaz mintegy 40 százalékra akarták emelni az áramtermelési kapacitást.

Később érkezett egy ködösen megfogalmazott közlemény is, miszerint az első teszt alapján szükségessé vált egy elektromos mérőberendezés cseréje. Ez a munka a technológiai előírásoknak megfelelően folyik. A magát Fehéroroszország elnökének nyilvánító Aljakszandr Lukasenka ezt megelőzően engedélyt adott az első reaktor beindítására. Ennek teljes áramtermelő kapacitását 2021 első negyedévére akarják elérni. Az osztroveci erőműben termelt áram iránt külföldi vevőként egyedül Oroszország érdeklődik.

Update
Cikkünk megjelenését követően a Rosatom Central Europe Magyarországi Fióktelepe megküldte a belarusz helyzetre az orosz Kommerszant című napilapnak nyilatokzó orosz projektigazgató magyarázatát, melyet változtatás nélkül közreadunk.
"Jelenleg a Belorusz Atomerőmű 1-es blokkján a próbaüzemet megelőző hálózatra kapcsolási szakasz tart. Ezen szakaszban a blokkot 500 MW villamos teljesítményig terhelik fel és ellenőrzik a rendszerek rendeltetésszerű működését, miközben többször is csökkentik a teljesítményt. Az előírt program szerinti tesztelések során derült ki, hogy egyes elektrotechnikai eszközök (kisméretű mérőtranszformátorok) cserére szorulnak. Ezek a berendezések a Belorusz Atomerőműben is használt négy biztonsági osztálybesorolás alapján a negyedik - legalsóbb - biztonsági osztályba soroltak, és ezért nem szerepelnek a belorusz nukleáris hatóság nukleáris biztonságot érintő berendezéseket felsoroló listáján. A meghibásodott berendezések cseréje a technológiai előírásoknak megfelelően történik. Az elkövetkező napokban befejeződik a meghibásodott berendezések cseréje, elvégzik a beállítási munkálatokat és az üzemi próbát. Ezt követően a blokkot még ezen a héten ismét rákapcsolják a hálózatra. A blokk 2021 első negyedévében esedékes kereskedelmi üzemkezdetének ütemtervét az eset nem befolyásolja. A történteknek semmilyen kihatása sincs a Belorusz Atomerőmű nukleáris és sugárbiztonságára, a meghibásodás a Nemzetközi Nukleáris és Radiológiai Esemény Skálán (röviden: INES-skála) 0-ás besorolású, azaz az eset nem jelentésköteles a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felé".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sorathul, 2020.11.18 06:56

@lauda:
"A probléma akkor lenne , ha a reaktor hibásodott volna meg !"
Persze, mert szerinted az egyáltalán nem probléma, hogy le kellett állnia az áramtermelésnek.
Érted? Megismétlem csak neked, csak most: Le kellett állnia az áramtermelésnek.
Szerinted ez egy erőmű esetében nem probléma? :)
Ha a reaktor maga hibásodott volna meg, az nem probléma lenne, hanem katasztrófa.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.11.17 19:42

@lauda: A probléma akkor lenne , ha a reaktor hibásodott volna meg

Fukusimában sem a reaktor hibásodott meg az elején, aztán amikor nem volt hűtés jöttek a problémák. Szóval kis hiba is elő tud idézni egy katasztrófát.
Általában ahhoz, hogy baleset történjen sok apró hiba vagy hibák sorozatának kell vagy egyszerre vagy egymás után láncszerűen bekövetkezni.
pl. Ha leejtem a tollam a padlóra nem történik semmi, de ha rajtam kívül még más is lehajol érte akkor könnyen előfordulhat, hogy összefejelünk... Vagy ha valaki elalszik a volánnál néhány másodpercre apróság addig amíg nem okoz balesetet, de ha egy tartálykocsi teszi ezt 30.000L benzinnel lejtőn lefele és belerohan a lejtőn alján lévő város házaiba akkor komoly a baj.
Szóval egy atomerőműben (főleg ha új építésű) igen is komolyan kell venni ha kigyullad egy transzformátor.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.11.17 19:28

@tepsi: "nkább napelem-mezőket és energiatárolókat építtetnék Paks 2 helyett a Paks 2 vételáráért az oroszokkal. Szerintem az oroszok is belemennének."

Mindig meglepődöm az emberek naivságán. A ruszkiknak az az üzlet, hogy eladják az atomerőművet (sok munkahelyet leköt éveken át, majd 30-50 éven át fűtőelemeket szállít (szintén sok munkahelyet leköt) és gyakorlatilag nincs versenytárs így akár vissza is tud ezzel élni. (energiafüggőség)
Hallottál már orosz napelemgyárról ami a kínaiakkal versenyképes áron tud nagy volumenben napelemet gyártani?
Abba meg ne menjünk bele, hogy az orosz ipar mennyire versenyképesen tud gyártani... Főleg a nyersanyag exportból él az egész orosz gazdaság nem a feldolgozott termékekből.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2020.11.17 17:00

@Sorathul: Hát nem !!! A probléma akkor lenne , ha a reaktor hibásodott volna meg !!!! De nem ez történt
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2020.11.17 14:19

Az atomerőmű mostanra elavult megoldás. Ma már a napenergia a trendi. arra kell átnyergelni. Az energia tárolására pedig már több nem akkumulátoros technológiára épülő működő lehetőséget is kifejlesztettek az utóbbi években. Mentségére legyen mondva a kormánynak hogy néhány év alatt vált rohamossá és és változott meg az energiaszerzési lehetőség. Tehát bár néhány éve Paks 2 még jó megoldásnak tűnt, mára már -ilyen gyorsan- elavult a technológia.
Azaz néhány éve Paks 2 még jó ötlet volt, de mára már elavult mert robbantott a napenergia. Én a kormány helyében szerződést módosítanék és inkább napelem-mezőket és energiatárolókat építtetnék Paks 2 helyett a Paks 2 vételáráért az oroszokkal. Szerintem az oroszok is belemennének.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html