Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A montreali székhelyű, közel 260 légitársaságot tömörítő szervezet keddi, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az IATA éves 3,7 százalékos bővülési rátával számol, a legnagyobb igény Ázsia-Óceániából érkezhet. Ez a régió adja ma a világ légi utasforgalmának legnagyobb részét, 40 százalékát.

Az előrejelzés szerint 2029-re Kína lehet a legnagyobb piac, az Egyesült Államok lecsúszik a második helyre, a harmadik pedig 2026-tól India lehet. A dél-ázsiai ország az Egyesült Királyságot taszíthatja le a dobogó harmadik fokáról.

Az IATA jelezte ugyanakkor, hogy a forgalom az előre jelzettnél nagyobb mértékben is bővülhet, ha az iparágban erősödik a liberalizáció, ebben az esetben a 2015-ös szinthez képest a triplázódás sem kizárt az utasforgalomban, ugyanakkor a saját piacok védelme miatt 2,5 százalékos éves bővülési ráta is elképzelhető.

Alexandre de Juniac, a szervezet vezérigazgatója szerint a kormányok jelenleg inkább falakat emelnek a kereskedelem elé, így a 2,5 százalékos bővülés nem zárható teljesen ki.