BUX
41205

Robbanás előtt a német kormánykoalíció?

Angela Merkel pártja, a CDU a hét végén már a hatodik egymást követő vereségét szenvedte el az idei tartományi választásokon. Miután a párt koalíciós partnere, az FDP még jobban leszerepelt, a népszerűtlen kormánypolitika elleni belső lázadással próbálhat javítani népszerűségén.

NAPI, 2011. szeptember 5. hétfő, 09:51

Hazai pályán szenvedett vereséget a hét végén Angela Merkel német kancellár: a saját választókörzetét is tartalmazó Mecklenburg-Elő-Pomerániában tartott választáson az ellenzéki szociáldemokraták (SPD) nyertek 36,1 százalékkal, míg a CDU csak 23,3 százalékot kapott. A vezető kormánypárt ezzel 1990, a két Németország egyesülése óta a legrosszabb eredményét érte le el ebben a tartományban. A vereség azt jelenti, hogy a kormányerők elbukták az összes idei helyi választást. Elemzők szerint ez egyértelmű jele annak, hogy a szavazók nem támogatják az eurózóna megmentése érdekében folytatott kormánypolitikát, amelynek elkerülhetetlen része, hogy az övezet tagországai egyre nagyobb összegekkel kénytelenek támogatni saját adófizetőik pénzéből az adósságcsapdába került tagországokat.

A kancellár 18 nap alap nyolc helyszínen kampányolt pártja jelöltjei mellett. Ezeken elismételte álláspontjának azokat az elemeit, amelyek kedvesen csengenek a német fülnek: az eurózóna minden tagországának egyensúlyba kell hoznia költségvetését és nem támogatják a közös eurózónás kötvények kibocsátását. Utóbbi gyakorlatilag azt jelentené, hogy a fegyelmezetten gazdálkodó országok felelősséget vállalnának a hanyag költségvetési politikát folytatók adósságának visszafizetéséért is. A Bloombergnek nyilatkozó politológusok szerint az embereket ugyan aggasztja az euró jövője és megtakarításaik értékállósága, de Merkel rossz szavakat használ. A kötvénykibocsátás absztrakt, technokrata kifejezés, amelyet az utca embere nem tud saját életéhez, problémáihoz kötni.

Az antikapitalista Baloldal Pártja 18,3 százalékot szerzett a hét végén, amivel az SDP lehetséges koalíciós partnere lett az új tartományi kormányban. A Zöldek 8,2 százalékkal először kerültek be ennek a Mecklenburg- Elő-Pomeránia parlamentjébe, a radikális jobboldali NPD 5,8 százalékot kapott, a CDU koalíciós partnere, a Szabaddemokrata Párt (FPD) azonban 2,8 százalékkal nem érte el az ötszázalékos bejutási küszöböt. Ez utóbbi a választási vereségen túl is gondot okozhat a kancellárnak, ugyanis keményebb álláspontra késztetheti a tartományi parlamentekből egymás után kieső szabaddemokratákat. Ha az idei utolsó, szeptember 18-án esedékes berlini szavazás is hasonló eredménnyel jár, az az arra késztetheti az FDP-t, hogy az adósságválság ügyében alakítson ki karakteresebb - a bajba került országok támogatását ellenző - álláspontot. Így Merkel belső lázadással nézhet szembe a kormánykoalícióban.