Robbanás történt Londonban

Robbanás történt péntek reggel egy metrókocsiban London nyugati részén, a Parsons Green nevű megállónál. A hatóságok szerint terrortámadás történt, az elkövetőt még keresik. A hírek szerint többen könnyebben, egy ember súlyosan megsérült.
Szabó Zsuzsanna, Szabó Dániel, 2017. szeptember 15. péntek, 10:06
Fotó: Reuters

Több forrás szerint egy fehér vödör robbant fel, több ember arca, ruhája megégett. A hatóságok eddig csak annyit közöltek, hogy terrortámadásként kezelik az incidenst, a Scotland Yard későbbre ígért részletes tájékoztatást. Egyelőre annyi biztos, hogy még keresik az elkövetőt.

A BBC arról ír, hogy a felszínen a megállónál több rendőr- és mentőautó áll, a környéket lezárták és arra kérik az embereket, hogy kerüljék el a környéket. Nagyjából háromnegyed 10-kor már bombakeresőket is láttak a helyszínen. Nem sokkal fél 11 előtt megjelent a tűzoltóság veszélyes anyagokat semlegesítő egysége is az állomásnál.

A Parsons Green-i robbantás egyik sérültje. Forrás: Reuters/Luke MacGregor

A közösségi médiában több kép kering egy fehér festékes vödörről és egy hűtőtáskáról, amelyek megégtek. Déli bejelentésében a rendőrség megerősítette, hogy valóban ebben volt a bomba.  A bemutatott fotókon látszik, hogy szándékos robbantás történt, mert a vödörből drótok lógnak ki - írja a Telegraph.

 

 

Egy szemtanú arról beszélt, hogy a metrószerelvényen egyszer csak egy nagy durranást hallottak - magyar idő szerint - nem sokkal fél 10 előtt. Lángok csaptak fel, amelyek aztán összezsugorodtak. A járművek ajtajait szinte azonnal kinyitották, ahogy a megállóra értek. A BBC-nek nyilatkozó nő azt mondta, több sérültet látott, de senki se volt eszméletlen, viszont mindenki kiabálva, pánik közeli állapotban rohant a felszínre.

Egy nő sétál a Parsons Green állomás rendőrség által lezárt területén. Forrás: Reuters/Hannah McKay

A BBC tudósítója, Riz Lateef, aki épp a helyszínen tartózkodott, amikor a robbanás történt, arról számolt be, hogy az emberek horzsolásokkal és vágásokkal a testükön rohantak ki a szerelvényről.

Maga a jármű viszont nem rongálódott meg, a szemtanúk is kisebb erejűnek írták le a detonációt. Sokan a tolakodás és a pánikszerű menekülés közben, a tömegben szerezték a sérüléseiket. A Telegraph úgy értesült, hogy egy súlyos sérült van, őt lélegeztetve szállították kórházba. A magyar külügyi tárca arról tájékoztatott, hogy nincs magyar áldozat.

A robbanás helyszíne Parsons Green állomás Fulham városrészben található. Ez egy nagyon forgalmas, felszíni megálló a District line nevű vonalon, évente 6,85-6,75 millió ember halad át rajta. A környéken több nagy nemzetközi cég székhelye található, így a Nippon Airwaysé, a Virgin Groupé, vagy a Sony Mobile Communicationsé.

Theresa May brit miniszterelnök a Twitteren fejezte ki együttérzését az áldozatokkal, és köszönte meg a rendvédelmi erők munkáját. Shadiq Khan londoni polgármestere közleményében pedig azt nyilatkozta, hogy "terroristák soha sem félemlíthetik meg vagy győzhetik le a várost".

Az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump pedig a rá jellemző stílusú tweetben reagált az eseményekre: "Egy újabb nyominger terrorista által elkövetett támadás Londonban. Ezek hülye és tébolyult emberek, akik a Scotland Yard látókörében volt. Proaktívnak kell lenni!" Majd egy későbbi bejegyzésben már az internet szabályozását javasolta, vagy legalábbis sugallmazta, hogy ez lenne az irány, amikor azt írta, hogy "a lúzer terroristákkal jóval keményebben kéne bánni. Az internet a toborzóeszközük, amitől el kéne vágni őket, vagy jobban használni."

Péntek délelőtt Párizsban terrorelhárítókra támadt egy késes férfi, akit azonnal elfogtak, senkit sem sebesített meg.

(A címlapképen terrorelhárítók és tűzoltók várakoznak a Parsons Green-i metróállomásnál. Forrás: Reuters/Hannah McKay.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2017, 2017.09.16 11:00

@Rodent: Magyarázod még a hülyeséget. Én nem írtam merkelt, sőt az angolok kapcsán eszembe sem jut. Haverjaim meg itt nincsenek. de hát te zt jobban tudod. idióta
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2017.09.16 10:58

@MLB2017: Ma nagyon gyenge vagy bunkokam :))

Ez volt a teljes mondat:
"De azert Merkel mondjon le.... kicsit sem erzed mennyire hulye vagy a haverjaiddal egyutt akik ilyet irnak... oriasi :DD"

A magyar ugy tunik nem az erosseged, kulonben ertened amit masok irnak. Keress valami ertelmes embert magad korul ( ha van ), o majd ertelmezi neked a leirtakat ha neked nem megy :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2017, 2017.09.16 10:51

@Rodent: "Elvegre csak ketten irtak elottem Merkel anyot... szoval igy jott ide. "
Én írtam merkelről, baromka? Azt hittem nekem írogatsz, mikor nekem címzed a böfögéseid. :DDD
Hidd el nem érdekel mit csevegsz 'kriximaxi'-val. A hazudozáson kívül nem naon látni semmit tőled.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2017.09.16 10:39

@MLB2017: "Öngól tahókám! Ezt a ti vérlibsi magyargyűlölő fajtátok szokta mondani a kint élő magyarokra. :DDDD"

Jo tudni, hogy kriximaxi es a tobbi itteni hulye verlibsi... eddig ezt nem tudtam :))

"Iszlamista robbantás történt Londonban, az angolok -a hazugságod szerint-- továbbra is várják a muszlimokat, stb. Erre idekevered merkel nyanyát. ő lett a brit minelnök is, vagy h jött ide?"

Legalabb elolvasnad a hozzaszolasokat te nagyonhulye, mielott okoskodsz. Elvegre csak ketten irtak elottem Merkel anyot... szoval igy jott ide.

"te sem leszel már hülyébb :)))
szánalmas kis hazudozó bolond vagy"

Kriximaxi szokta ezt az ovodas hulyeseget nyomni, hogy amit ra mondanak, azt visszamondja masokra es azt hiszi attol neki lesz igaza. Buszke lehetsz magadra bunkokam :DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2017, 2017.09.16 10:26

@Rodent: "valahogy igy: "kulonbenis, aki kulfoldon el az ne ugasson bele" "
Öngól tahókám! Ezt a ti vérlibsi magyargyűlölő fajtátok szokta mondani a kint élő magyarokra. :DDDD

"De azert Merkel mondjon le..."
Iszlamista robbantás történt Londonban, az angolok -a hazugságod szerint-- továbbra is várják a muszlimokat, stb. Erre idekevered merkel nyanyát. ő lett a brit minelnök is, vagy h jött ide? :DDDD te sem leszel már hülyébb :)))
szánalmas kis hazudozó bolond vagy
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html