Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel kormánynak június 15-ig kell benyújtania javaslatát a Társadalmi Párbeszéd Tanácsának a jövő évi minimálbérről. Ha azt ajánlják, hogy a legalacsonyabb bér 80 zlotyval emelkedjen, akkor 2080 zlotyra (150 ezer forint) menne fel a legkisebb fizetés - írta az onet.pl.

A munkaadók mindössze 50 zlotyt akarnak emelni, ami szöges ellentétben áll a szakszervezetek (az OPZZ és a szakmai szervezetek) 220 zlotyt követelésével. A Szolidaritás megelégedne 160 zloty plusszal is. A munkaadók szerint minden minimálbér-emelés sújtja a vállalkozókat és a fogyasztókat, mert a dráguló termelés miatt emelkedő árakat az utóbbiak fizetik meg.

Az OPZZ szakszervezet szerint viszont a minimálbérnek el kell érnie az átlagbér 50 százalékát, mert Lengyelországban jó a gazdasági helyzet és a munkanélküliség rekordalacsony szinten van. Amennyiben nem nő kellőképpen a minimálbér, az utcára szólítják az embereket a legkülönbözőbb gazdasági ágakból.

A Társadalmi Párbeszéd Tanácsának 30 napja van arra, hogy közös álláspontot alakítson ki, amennyiben nem lesz megállapodás, a kormány állapítja meg a jövő évi minimálbéreket szeptember 15-éig.