Robbanásveszély fenyeget Kínában

A kínai infláció 11 év óta nem nőtt olyan nagy mértékben, mint idén novemberben. Az adatok az elemzőket is meglepték.
NAPI Online, 2007. december 11. kedd, 12:21
Fotó:

Növekvő nyomás nehezedik a Kínai Népbankra, hogy megemelje a bankközi irányadó kamatot azt követően, hogy a statisztikai hivatal által nyilvánosságra hozott adatokból kiderül: az infláció növekedésének mértéke több mint egy évtizede nem volt ilyen magas, mint idén novemberben. A fogyasztói árak az előrejelzéseket is meghaladó mértékben, 6,9 százalékkal nőttek a hónap során, azt követően, hogy már októberben is 6,5 százalékos áremelkedést regisztráltak.

Az infláció nagymértékű növekedését az élelmiszerek és üzemagyag árának emelkedése, valamint az év első 11 hónapjában felhalmozódott 238 milliárd dolláros kereskedelmi többlet idézte elő. Az adatok láttán a kormány is elismerte az infláció növekedést veszélyeztető hatását, és felhívta a figyelmet a gazdaság túlpörgésének veszélyére.

A jüan dollárral szembeni árfolyama a deviza árfolyamának 2005 júliusi rögzítése óta a legnagyobb mértékben, 0,22 százalékkal 7,38 jüanra nőtt tegnap. A Kínai Népbank a múlt héten arra kötelezte a hitelintézeteket, hogy a tartalékaik 14,5 százalékát különítsék el a korábban meghatározott 13,5 százalékkal szemben.

HOZZÁSZÓLÁSOK