Robbanott a szerb fegyverexport

Óriási léptekkel bővül a szerbiai hadiipari termelés és export. Az belgrádi kormány lelkesen támogatja az iparágat, amivel hátszelet ad a kivitelnek.
Barabás Júlia, 2017. május 28. vasárnap, 10:58
Fotó: Reuters

Az utóbbi öt évben Szerbia 1,2 milliárd dollár értékű fegyverzetet és hadi felszerelést szállított külföldre - idézte az illetékes minisztérium közleményét a Magyar Szó. A hadiiparban folyamatosan emelkedik a foglalkoztatottak száma és egyre több a fegyverkivitellel foglalkozó cég - mondta a Tanjugnak Stevan Nikèeviæ, a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Telekommunikációs Minisztérium államtitkára.

Tavaly az állam 46 millió eurót fektetett a hadiiparba, ennek köszönhetően valószínű, hogy a következő 5-6 évben az export értéke meghaladja az egymilliárd eurót. Kormánykörökből származó információk szerint a védelmi ipar területén tevékenykedő szerbiai gyárak a következő időszakban 43 millió eurós közvetlen beruházásra számíthatnak a köztársasági költségvetésből.

A szerbiai hadiipari termékek legnagyobb piaca az Egyesült Államok, emellett jelentős mennyiségű hadiipari áru jut Kenyába, Bangladesbe, Irakba, Algériába, Kamerunba, az Egyesült Arab Emírségekbe és Jordániába.

HOZZÁSZÓLÁSOK