Robbant a bomba: több száz éves szabályon bukhat el a brexit

Kiborította a brit kormányt John Bercow, az alsóház elnöke, aki egy több mint 400 éves szabályra hivatkozva nem terjeszti a parlament elé a kormány brexittervét, amíg azt lényegesen nem változtatják. A főállamügyész helyettese szerint ezzel a brexit körüli belpolitikai krízis alkotmányos válsággá mélyült.
Komócsin Sándor, 2019. március 19. kedd, 11:52
Fotó: Pexels

Miközben a jelenleg érvényes menetrend szerint az Egyesült Királyság március 29-én kilép az EU-ból, az egyik legfőbb közjogi méltóság váratlan döntése nyomán igen valószínűvé vált, hogy hosszú idővel meghosszabbítják ezt a határidőt - írja beszámolójában a Bloomberg. Ezzel Theresa May miniszterelnök politikai ellenfelei időt nyerhetnek ahhoz, hogy kikényszerítsék a válás újragondolását.

A kormányfő napok óta azon dolgozott, hogy március 20-án, az EU csúcstalálkozójának kezdete előtt harmadszor is visszavigye kormánya kétszer leszavazott brexitmegállapodását a törvényhozás elé, ám váratlanul kiderült, hogy ez a lépés nem hozható összhangba a precedensjog alapján működő brit jogrenddel. John Bercow, az alsóház elnöke, akinek feladatai közé tartozik, hogy döntsön a szavazásra kerülő javaslatokról, egy 1604-ben született szabályra hivatkozva megtagadta a kormány-előterjesztés napirendre vételét.

Felkorbácsolt indulatok

A több mint négy évszázados rendelkezés kimondja ugyanis, hogy nem lehet újra változatlanul a képviselők elé vinni egy olyan jogszabályt, amelyet egyszer elutasítottak. Magyarán a kormánynak egy lényegesen megváltoztatott szöveggel kellene előállnia. Válaszul dühödt reakciókat kapott a kormányoldalról: azzal vádolták, hogy a kormányjavaslattal szembemenő puha brexit útjára akarja terelni az országot, és hogy a parlament kezébe akarja helyezni a kilépési folyamat menedzselését.

Robert Buckland, a főállamügyész helyettese egyenesen azt állította, hogy Bercow jelentős alkotmányos válsággá mélyítette el a brexit miatt kialakult belpolitikai krízist. Ezután elindultak a próbálkozások a házelnök döntésének megkerülésére. Felmerült, hogy megkérik a királynőt a parlament feloszlatására, majd az új törvényhozási ciklus meghirdetésére, hogy ne ugyanabban az időszakban kerüljön a T. Ház elé a javaslat. Ezt azonban bölcsen elvették, belátták, hogy nem kéne a királynőt belekeverni a brexitkáoszba.

Jöhet a halasztás

További ötlet, hogy a szavazást március utolsó hetében tartanák meg abban az esetben, ha sikerülne meggyőzni elég képviselőt arról, hogy támogassák a kormány brexittervét. Ebben az értelmezésben nem a törvény szövege változna meg alapvetően, hanem a képviselők hozzáállása a törvényhez, hiszen eddig óriási többséggel elutasították azt, ám most már támogatják. Amellett, hogy vékony jégre léphet a kormány ezzel az értelmezéssel, a Guardian úgy tudja, hogy az észak-ír unionista párt (DUP) támogatását nem sikerült megszerezni, márpedig enélkül reménytelen a többség biztosítása a kormány javaslatának elfogadásához.

Összességében most már enyhén szólva valószínűtlen, hogy a brexittervről szerdán újra szavazzon a törvényhozás, ahogy az sem látszik sanszosnak, hogy bármilyen más megoldás az Egyesült Királyság és az EU rendezett válására többséget kapna a parlamentben. Ezért Maynek a múlt héten elfogadott parlamenti ajánlás szerint hosszabb halasztást kell kérnie az EU csütörtöki-pénteki csúcsértekezletén. Sajtóhírek szerint kilenc-tizenkét hónapos brexitcsúszás jöhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2018, 2019.03.20 18:03

@atombandi: "en tisztaban voltam vele, hogy kettonk kozul ki a kepzettebb."
Én is, de a nagyotmondási verseny nem naon érdekel. Tényekkel lehet alátámasztani, h te csak egy megrögzött hazudozó vagy.

"Engem pont azert keresnek es fizetnek meg meg kulfoldon is" Nem keresett téged senki. Kimentél az éhen döglés elől, csórikám. Én viszont valóban úgy 'dolgoztam' külföldön, hogy hívtak. Profi sportolóként nem mosogatni mentem ki, te szerencsétlen.
Hiába próbálsz 'utcasorpesi' baromságokkal minősítgetni. Még leírni sem tudsz egy magyar szót. Küldjek zsetont klaviatúrára, takonyka?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2019.03.20 16:12

@MLB2018:
Nekem nem ugy tunik, mintha uberelni akartad volna a tanulmanyi prodoktumomat, de nyugi, en tisztaban voltam vele, hogy kettonk kozul ki a kepzettebb. Engem pont azert keresnek es fizetnek meg meg kulfoldon is, te meg pont azert vagy egy kozmunkaszokeveny, mert a tanulasi szintunk ennyire kulonbozik. Teged vajon hany orszagbol keresnek meg utcasorpesi ajanlatokkal?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.03.20 13:10

Szólok, hogy személyeskedés bajnoka nem én vagyok.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2019.03.20 13:04

@zana: bocsi, de nem először teszem szóvá..jobb lenne, ha tényszerűbb lennél...kevesebb felesleges személyeskedéssel...hidd el, a kevesebb több lenne...mert ez nem vezet sehova...sőt..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2019.03.20 13:04

@atombandi: "Jopofa dolog, amikor egy ingyenelo tanulatlan ember probal kioktatni engem tanulasbol.."
Na dühödben hirtelen ingyenélő és tanulatlan lettem. :DDD Szétvet az ideg hontalan migráns? :)) Bizony, öcsi azért mentél ki mert itthon hülye voltál megélni, most meg nagy pofával ugatsz vissza.

"a szemelyem lejaratasaval probalod a velemenyemet hitelteleniteni"
Én annyit csináltam, hogy egy szokásos hazugságodat megcáfoltam. Ezt nem bírtad elviselni, azóta idegbeteg módjára vered a billentyűzetet. Elég lett volna annyit írnod -férfi módjára-,h bocs tényleg hazudtam/tévedtem. De nem. Ehelyett pont te próbálkozol 'szemelyem lejaratasaval', te szerencsétlen. :DDD
Ja, meg ha vki ellent mer mondani a tetves fajtádnak, azt egyből fideszesezed. Mint az oviba. Kevés vagy, de az angolok után mosogatni pont elég.

Javasolni is akartam, h a zana kölökkel diskurálj, az a te szinted. :D
Madarat tolláról...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html