A kínai bankok 1,5 ezermilliárd jüan, azaz 224 milliárd dollár értékben heyleztek ki hiteleket júnuisban, ami drasztikus, több mint kétszeres növekedés májushoz képest - közölte a Kínai Nemzeti Bank. Ezzel a kihelyezett hitelek nagysága duplájára nőtt az év első felében a tavalyi első félévhez képest, a 7,3 ezermilliárd jüanos hitelállomány bőven túllövi a hivatalos célként kijelölt 5 ezermilliárd jüanos éves célértéket - mondta a Marketwatchnak a Jing Ulrich, a JP Morgan stratégája. Szerinte a jelentős bővülés serkentőleg hat a kínai vállalati szektorra és belföldi keresletre.


Ugyanakkor kételyeket fogalmaz meg a hitelkihelyezések minőségével kapcsolatban, szerinte a jelenlegi rendszerben rossz a kis és közepes cégek hitelellátottsága. Ráadásul az amúgy is nem túl jó helyzetben lévő ingatlancégeket érinti a leginkább, mikozben a hiteltendereken az amúgy is készpénzben gazdag nagyvállalatok jutnak kedvező kölcsönökhöz.


Az újonnan kihelyezett hitelek nagy része jelzáloghitel, illetve olyan kölcsön, amelyet szükségleteik felett vesznek fel a cégek, így próbálnak készülni a közelgő monetáris szigorra. A kínai központi kormányzat ugyanis a jövőben monetáris szigorításra készül az inflációs veszély miatt. Ugyanakkor a ha szigorítás enyhébb formában történne, azt a részvénypiac vélhetően kedvezően fogadná - vélik megkérdezett elemzők.

Szakértők ugyanakkor nem várják, hogy Kína teljesen behúzná a monetáris féket, hiszen a gazdaság növekedése egyelőre törékenynek tűnik.