A geopolitikai kockázatok miatt olyan helyzet alakult ki a kőolaj piacán, hogy az eladók előbb emelik az árakat és csak azután kérdeznek. Ezt bizonyította a mai árugrás is: iráni hírügynökségi források arról számoltak be, hogy Szaúd-Arábia egyik keleti tartományában felrobban egy olajvezeték, mire a londoni Brent ára hordónként 128,40 dollárra, az észak-amerikai WTI nyersolajé pedig 110,55 dollárra emelkedett. Az előbbi 2008 júliusa, a Brent 147,50 dolláros eddigi csúcsa óta nem látott magasságot jelent.

A szaúdi belügyminisztérium szóvivője sietett cáfolni a szabotázs hírét, ami 126 dollár alá nyomta a Brentet és 109 alá a WTI-t. Annyi azonban kiderült, hogy az egyik olajfinomító környéken egy ipari területen tűz ütött ki, amelyet sikerült az előtt eloltani, mielőtt katasztrófát okozott volna - tudta meg a Bloomberg az ügyhöz közel álló forrásból.

Idegesség, idegesség

A geopolitikai feszültség szabályosan fűti az olajpiacokat - értékelte az esetet Anthony Nunan, a Mitsubishi Corp. kockázatelemzője. Mindenki riadókészültségben van a pattanásig feszült iráni helyzet miatt. Az olaj idén azért drágul elsősorban, mert a perzsa ország atomprogramja körüli nézeteltérés bármikor katonai összecsapáshoz vezethet az USA és Izrael, illetve Irán között. Az Obama-adminisztráció az elmúlt napokban jelezte, hogy csatlakozhat Izraelhez az iráni atomlétesítmények elleni légi csapás végrehajtásában, ha Teherán továbbra sem engedi meg a nemzetközi közösségnek, hogy minden kétséget kizáróan meggyőződjön fejlesztései békés szándékáról.

Elemzők arra számítanak, hogy az északi félteke időjárásának javulásával, március végétől csökkenhetnek az olajárak - ha a közel-keleti konfliktus nem robban -, ám a jövő héten még drágulást várnak. A Bloombergnek nyilatkozó árupiaci szakértők 56 százaléka szavaz erre - a múlt héten csak 43 százalékuk jósolta az árak növekedését március közepéig.