Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nicola Sturgeon, a Skót Nemzeti Párt (SNP) elnöke, Skócia első minisztere országa parlamentjében, a Holyroodban bejelentette, hogy olyan törvényt fognak beterjeszteni, amely rendelkezik egy újabb függetlenségi népszavazás tartásáról még ebben a parlamenti ciklusban, azaz 2021 előtt - adta hírül a BBC.

Ehhez szükség van a Downing Street hozzájárulására, amelyet a 2014 őszi referendumhoz (ahol tíz százalékpontos különbséggel győztek az Egyesült Királyságban maradást pártolók) megkaptak.

Most azonban a londoni kormány hallani sem akar az ismétlésről, ami Sturgeon szerint elfogadhatatlan. Arra biztatja az SNP aktivistáig, hogy erősítsék az emberek függetlenség iránti vágyát, mert a brexit, illetve a szuverén, EU-tag Skócia közti választás generációkra meghatározza az ország sorsát. Az újabb népszavazásról szóló törvényt az év végéig el akarják készíteni. Első számú céljuk ezzel összhangban, hogy meggátolják az Egyesült Királyság uniós kilépését, ha ez nem sikerül, akkor lépne életbe tartaléktervként az újabb skót referendum megtartása.

A skót konzervatívok vezetője szerint az SNP vezetőjének javaslata alapvetően megosztó. Szerinte irreális egy újabb éles vitákkal járó népszavazás megtartása 18 hónapon belül. Szerinte a skótok nem akarnak újabb a családokat, a munkahelyi kollektívákat és más közösségeket megosztó kampányt és voksolást.