Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szentpétervári merénylet következtében 13 ember sérült meg, nyolcat közülük kórházban ápolnak. A srapnellel megtöltött, 200 gramm TNT-nek megfelelő robbanóerejű pokolgép a szupermarket csomagmegőrzőjében robbant fel.

A Fontanka című hírportál közzétette az üzlet biztonsági kamerájának felvételét, amelyen egy "nem szláv külsejű", csuklyás zöld dzsekit viselő férfi hátizsákkal lép be az üzletbe, majd anélkül távozik onnan.

Az elnök elmondta, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) nemrégiben egy másik merényletkísérletet sikerült megakadályoznia. Putyin kijelentette, hogy Alekszandr Bortnyikov FSZB-igazgatót arra utasította, a tettesek elfogásakor a törvény keretei között járjon el, de hozzátette: "munkatársaink, tisztjeink életének vagy épségének veszélyeztetettsége esetén határozottan kell fellépni, foglyokat nem ejteni, a banditákat a helyszínen likvidálni".

A katonák előtt az elnök azt hangoztatta, hogy Oroszországnak döntő szerepe volt a terroristák szétzúzásában Szíriában. Kijelentette, hogy a "barbár diktatúra" Szíriában és a vele szomszédos országokban "egy globális agresszió hídfőállását" igyekezett kiépíteni, amelynek célpontja volt Oroszország is. Az orosz hadművelet során több mint 60 ezer terroristát semmisítettek meg.

Elégedett a csapatok munkájával

Putyin elmondta, hogy az orosz kontingens az összes kitűzött feladatát teljesítette, az orosz haderő Szíriában működő két bázisát, Hmejmímet és Tartúszt pedig fontos tényezőnek nevezte Oroszország nemzeti érdekeinek megvédelmezésében. Az orosz vezető által ismertetett összesítés szerint a légierő 34 ezer bevetést hajtott végre, a terroristák objektumai ellen pedig 166 nagypontosságú rakétacsapást intéztek. Mint mondta, az orosz beavatkozásnak köszönhetően sikerült megőrizni Szíria államiságát, véget vetni a terrornak, és megteremteni a politikai rendezés alapjait.

Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy Moszkva tovább akarja fejleszteni fegyveres erőit, amelyek Oroszország függetlenségének, biztonságának és fejlődésének alapját képezik.

Putyin az Oroszország Hőse kitüntetést hat, a Szent György-érdemrend IV. fokozatát két, a Bátorság-rendet pedig további két katonának adta át, egyéb elismerések mellett. A két és fél évig tartó szíriai hadműveletben az orosz fegyveres erők több mint 48 ezer tagja vett részt. Szergej Sojgu védelmi miniszter közölte, hogy közülük 14 ezren részesültek állami kitüntetésben.