Robbantott a japán gazdaság

A tavalyi negyedik negyedéves 0,1 százalék után az idei év első három hónapja 5,3 százalékos gazdasági növekedést hozott Japánban. Az elemzők a tényadatnál jóval szerényebb GDP-bővülést vetítettek előre. Negyedéves összehasonlításban 1,3 százalékos volt a növekedés.
Kolozsi Pál, 2005. május 17. kedd, 08:34
Fotó:

Az elemzők előzetesen 2,4 százalékosra tették a várható növekedési ütemet. A világ második legnagyobb gazdaságában a fellendülést az emelkedő bérek miatt beinduló lakossági fogyasztás okozta. Az export mindeközben 0,2 százalékkal viszaesett, ami szakértők szerint arra utal, hogy az eddigi exportvezérelt fejlődés helyett a belső fogyasztás lehet a szigetországban a növekedés motorja. Az Egyesült Államokban az első negyedévben 3,1 százalékos volt a növekedés. A 12 tagországot számláló eurózóna 0,5 százalékos negyedéves GDP-bővülést ért el január és március között.

A GDP-deflátor 1,2 százalékos ácsökkenésről tanúskodik, szemben az elemzők által várt 0,7 százalékos mérséklődéssel. A defláció gyorsulása miatt gyengült a jen a nemzetközi központokban.

HOZZÁSZÓLÁSOK