Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nemrégiben még csupán a futottak még kategóriájában tartották számon a francai elnökválasztási meccsben Emmanuel Macron volt gazdasági minisztert, aki független indulóként vág neki a tavaszi szavazásnak, ám az elmúlt tíz napban megállíthatatlannak látszó száguldásba kezdett - derül ki a france24.com cikkéből. A 39 éves politikus, aki soha nem viselt választott tisztséget, erősen EU-párti kampányt folytat.

Macron 2016 augusztusában lépett ki Francois Hollande államfő kormányából, hogy saját ambícióit követe centrista politikát folytasson. Alapelve egyszerű: se nem bal, se nem jobb, ezzel szemben saját mozgalma hivatott irányt mutatni, amelyet az En Marche!, azaz Előre! névre keresztelt.

A nagy váltás

A karrierje elején befektetési bankárként és pénzügyminisztériumi tisztviselőként is dolgozó Macron fél évvel ezelőtti húzásával sikeresen levágta magát a rendkívül népszerűtlen államfő, illetve a hasonlóan rossz passzban lévő Szocialista párt köldökzsinórjáról. Minden bizonnyal ennek köszönheti, hogy a párt ezekben a hetekben zajló, meglehetősen langyos előválasztása valójában neki adott lendületet.

A szocialisták elnökjelölő szavazásán heten indultak, az első forduló január 22-én, a két legerősebb versenyző közti második kör 29-én lesz. A legesélyesebb jelölt Manuel Valls miniszterelnök, ám Macron megállíthatatlannak látszó nyomulása eleve esélytelenné teheti az elnökválasztási versenyben.

Elitellenes imázs

Macron az elitellenesség kártyáját akarja kijátszani, ami esetében - szemben Nagy-Britanniával, ahol a hagyományos elit elleni indulatok a brexit táborát erősítették - határozott EU-párti kampánnyal társul. Ezzel frontálisan ütközik Marine Le Pennel, a nacionalista Nemzeti Front vezetőjével, aki az elmúlt év végéig vezette az ország politikusainak népszerűségi listáit.

Le Pen a schengeni övezet felszámolásával és hosszabb számon a francia uniós kilépésről döntő (frexit) népszavazással kampányol. Macron ezzel szemben arról beszél, hogy a franciáknak azért van szükségük Európára, mert erősebbé teszi őket.

A bevándorlás visszaszorítását az EU külső határainak megvédésével és a menekülteket indulási helyükön kezelő, közös migrációs politikával képzeli. Az uniót közös titkosszolgálattal és védelmi politikával erősítené meg. Nem érdekel, hogy valaki ideológiai alapon akarja-e kezelni a bevándorlást vagy sem, a lényeg, hogy világos, hatékony, közös megoldásokat találjunk - fogalmazott.

Idegesség szocialistáéknál

Meglehetős idegességet keltett volt pártjának politikusai között, hogy elképesztően hangos nagygyűléseket tart főleg fiatalok részvételével. Lille-ben például, amely hagyományosan baloldali város, ám az elmúlt időszakban a Nemzeti Front egyik bázisa volt, ötezer főként fiatal érdeklődő tapsolt neki európai uniós zászlókat lengetve. Párizsban 12 ezres gyűlést tartott.

Nulláról az esélyesek közé

A két legutóbbi közvélemény-kutatás szerint a független jelölt szabályosan robbantott.

A POP 2017. január 12-ei felmérése szerint az áprilisi első elnökválasztási forduló győztese Le Pen lehet a szavazatok 25 százalékával. A második helyre Francois Fillon, a republikánus jobboldal keresztény-konzervatív jelöltje futhat be 24 százalékkal, a harmadikra Macron 20 százalékkal. A második körben Fillon és ő is lenyomhatja Le Pent, és ha a republikánus jelölttel mérkőzne, hajszálnyival győzhetne.

Az Elabre intézet szintén január 12-én megjelent felmérése még megdöbbentőbb eredményt hozott. Eszerint Macron az ország legnépszerűbb politikusa 41 százalékos támogatottsággal, Fillon a második 35, Le Pen a harmadik 29 százalékkal.

A fogadóirodáknál is feljött. Egy hét alatt 7/1-ről 4/1-re javult győzelmi esélyeinek megítélése. Az irodák Fillont tartják a befutónak a 3/1-es oddsszal kínált Le Pen előtt.

Fordulat a szociknál?

Macron pénzügyes közgazdászként nem igazán volt híve a francia baloldal két szent tehenének, a 35 órás munkahétnek (amelyet Fillon például fel akar emelni 40-re), illetve a magas jövedelmeket terhelő extra adókulcsnak. Hogy lenyúlja a baloldal bázisát, e két kérdésben már csupán a meglévő rendszer felülvizsgálatáról beszél.

Emellett megszüntetné a tisztviselők gyakorlatilag örök időkre szóló, jól fizetett foglalkoztatását, ami minden bizonnyal jól rezonál a fiatal választók fülében.

Meg nem erősített hírek szerint Hollande arra készül, hogy volt protezsáltját támogassa az elnökválasztási harcban. Ségolene Royal, környezetvédelmi miniszter, az elnök volt párja és a párt korábbi elnökjelöltje már világossá tette, hogy mögé áll. Hírek szerint a szocialista parlamenti képviselők is elkezdtek elszivárogni párjuktól Macron támogatói közé.

Meghökkentő ötlet

Macron a héten újabb meglepetéssel borzolta fel a hagyományos pártok politikusainak idegeit. Bejelentette, hogy az az internetről letölthető jelentkezési íveken keres képviselőjelölteket mozgalmához. A Nemzeti Front politikusain kívül bárkit szívesen lát jobbról és balról is, de az 517 választókerület felében a civil szférából érkező, új embert akar indítani.

E döntése hátterében az lehet, hogy el akarja kerül az úgynevezett cohabition állapotot, amelyben nem az elnök pártjáé a parlamenti többség. Politológusok egyetértenek abban, hogy a francia államfői rendszerben az ilyen helyzet jelentősen korlátozza az elnök mozgásterét. Macron persze arról beszél, hogy azért választ nyílt fórumon képviselőjelölteket, mert elege van a hátsó szobákban született politikai alkukból, amelyek csak hátráltatják az országot.