Robog a lengyel ipar

Elsősorban az autóiparnak köszönhetően jelentősen nőtt a lengyel ipar termelése, de az építőipar csak havi összehasonlításban teljesített jobban.
Barabás T. János, 2013. október 17. csütörtök, 15:33
Fotó: Napi.hu

A varsói központi statisztikai hivatal (GUS) ma nyilvánosságra hozott adatai szerint szeptemberben a lengyel ipar termelése 6,2 százalékkal haladta meg a tavalyit, és 9,6 százalékkal az előző havit. Ebben vezető szerepe volt a személyautók gyártásának, ami éves összehasonlításban 14,1 százalékkal volt nagyobb, de 13 százalék fölötti növekedést produkált a fa- és bútoripar, a gyógyszeripar, a gumi- és műanyaggyártás is. A 34 ipari ágazatból 28 emelni tudta termelését, a vegyipar, a finomított olajtermékek, az elektronikai és optikai cikkek gyártása ugyanakkor csökkent.

A magyar ipar teljesítménye messze nem ilyen impozáns, mégpedig azért, mert nálunk gyakorlatilag csak az autóipar húzza a növekedést.

Az építőipar szeptemberben 4,8 százalékkal tovább esett tavaly szeptemberhez képest, de a trend folytatódása nem egyértelmű, mert az augusztusihoz képest 9,4 százalékos növekedést ért el.

A GUS egyéb gazdasági adatokat is nyilvánosságra hozott. Ezek szerint az infláció éves mértéke 1 százalék volt, miközben az átlag bérek 3,6 százalékkal emelkedtek, a termelői árak pedig a tavalyihoz képest 1,4 százalékkal csökkentek.

Ugyancsak jó hír, hogy a wroclawi rádió híre szerint egy nagy amerikai autógyártó konszern zöldmezős beruházással személyautó gyárat tervez építeni a legnicai különleges gazdasági zónában, amely akár tízezer embernek is adhat munkát. Janusz Piechocinski miniszterelnök-helyettes közölte, hogy hamarosan nyilvánosságra hozzák a részleteket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

homeros, 2013.10.17 16:07

"A magyar ipar teljesítménye messze nem ilyen impozáns, mégpedig azért, mert nálunk gyakorlatilag csak az autóipar húzza a növekedést."

na ezekhez a szektának nem sok köze volt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html