Így döntött a román jegybank

A Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa keddi monetáris politikai ülésén nem módosította az alapkamatot, amely továbbra is 2,5 százalék - közölte a bukaresti jegybank az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2019. április 2. kedd, 14:13
Fotó: Reuters

A BNR igazgatótanácsának döntése összhangban van az elemzők várakozásaival. A kereskedelmi bankok kötelező lej és valutatartalék-rátája is változatlanul 8 százalék.

A román jegybank legutóbb tavaly májusban emelte 25 bázisponttal az alapkamatot 2,5 százalékra, miután az éves infláció 5 százalék fölé emelkedett. Tavaly év végén az éves infláció nem lépte túl a jegybank által megállapított 1,5-3,5 százalékos célsávot, de az idén februárban 3,83 százalékra emelkedett.

Korábban elemzők nem tartották kizártnak, hogy a jegybank akár egész évben nem módosítja az alapkamatot, ez azonban attól függ, hogy a növekvő kereslet és import miatt egyre jobban mélyülő külkereskedelmi mérleg hiánya milyen mértékben gyakorol nyomást az inflációra és ez utóbbi milyen ütemben fog növekedni.

A BNR legutóbbi becslése szerint a fogyasztói árindex-növekedés 3 százalék lesz 2019-ben, a jövő évre 3,1 százalékos inflációval számolnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK