Egyes becslések szerint csak vadon termett erdei gyümölcsből 27 ezer tonnát exportál Románia (hivatalosan kevesebbet) - adta hírül a Maszol. Az erdei gomba is keresett, Nyugaton akár a felvásárlási ár tizenötszörösét is kifizetik érte.

Tavaly csak a Máramarosi Erdészeti Igazgatóság alá tartozó erdőkből 150 tonna gyümölcsöt értékesítettek külföldön. Ennek zöme, 110 tonna, áfonya volt, szederből és kökényből 20-20 tonnát gyűjtöttek be. Az exportőrök 2000 eurót fizettek az áfonya tonnájáért, a szederért 1000, a kökényért pedig 600 eurót.

Idén július végéig Maros megyében 26 tonna erdei gyümölcsöt takarítottak be, elsősorban áfonyát és homoktövist, s az erdészeti igazgatóság illetékesei arra számítanak, hogy a szezon végéig ez a mennyiség megduplázódik.

A nagykereskedők vagyonokat keresnek az erdei gyümölccsel és az erdei gombával, az erdők lerablásának azonban nagy ára van, amit az érintett térségek lakói fizetnek meg. A barnamedve nyári étrendjében a gyümölcs és a gomba is fontos tétel, s az exportra kerülő sok ezer tonna természetes táplálékot a nagyvadaknak pótolniuk kell, leginkább a nyájak elleni támadások, kertek, ültetvények megdézsmálásával.

A helyeik elmondása szerint nyaranta a kereskedők teherautókkal százával hoznak embereket erdei gyümölcsöt és gombát szedni, s lecsupaszított erdőrészek maradnak mögöttük. A napszámosokat általában feketén, aprópénzért dolgoztatják, a hasznot az exportőrök fölözik le.